Dobrovoljno vatrogasno društvo Čazma ove godine slavi svoju veliku obljetnicu, 150 godina djelovanja i postojanja. Danas su im stigli i prvi čestitari i to iz Francuske s opremom vrijednom preko 5 tisuća eura.

Groupe de Secours catastrophe Français već godinama ima dobru i prijateljsku suradnju s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Rovišće, a sada se to prijateljstvo proširilo i na čazmanske vatrogasce.

– Od opreme smo dobili opremu za spašavanje iz visina i dubina, razne baterijske punjive lampe, komplet medicinske pomoći, nosila, užad i razni ručni alat – kaže predsjednik DVD-a Čazma Filip Bart.

Oprema koja je donirana DVD-u Čazma.

Trenutan broj dobrovoljnih vatrogasaca u Čazmi je oko četrdeset ali veliki broj građana su podupirajući članovi koji su uvijek na raspolaganju kada vatrogascima nešto treba.

Ovo je tek prvi dio opreme koji je stigao u Čazmu dok bi ostatak trebao doći kroz tri mjeseca kada će je dostaviti francuski vatrogasci. Dobra suradnja i prijateljstvo između vatrogasaca je posebno važna, a upravo da imaju puno prijatelja vatrogasaca je činjenica kojom se Čazmanci mogu pohvaliti.

– Do ove suradnje je došlo preko naših prijatelja iz Rovišća. Imamo dobru suradnju s njima. Kada se dogodio potres u Petrinji naše kolege iz Francuske su odmah reagirale i poslale nam prvi dio pomoći, na čemu im zahvaljujem – dodao je Bart.

Kroz tri godine suradnje puno je donacija iz Francuske stiglo Hrvatskim vatrogascima koje, kada bi se zbrojile, premašile vrijednost od 100 tisuća eura. Suradnju francuskih i hrvatskih vatrogasaca uspostavio je mladi zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Rovišća Dario Biškup koji je poslao niz pisama kolegama vatrogascima u Francusku s pozivom na suradnju.
Odgovor na njegov poziv stigao je iz organizacije GSCF (Groupe de Secours Catastrophe Francais) i tako je sve krenulo.

– Kada se pogleda ono što vatrogasci rade, bilo oni profesionalci ili dobrovoljni vatrogasci, to je predivno, a posebno dobrovoljna društva koja za to nisu plaćena i odvajaju svoje vrijeme i riskiraju živote. Onda ono što je najvažnije je pokušati im osigurati opremu – kazao je Biškup prilikom predaje donirane opreme.

Posebno treba istaknuti kako su upravo čazmanski dobrovoljni vatrogasci svoju želju i volju za pomaganjem pokazali prilikom potresa kada su se u nepuna dva sata spremili i otišli pomoći na potresom razrušeno područje u Sisak, Petrinju i Glinu. Jedan od njih je bio i predsjednik DVD-a Čazma Filip Bart.

– Prvi dan smo se aktivirali i odmah je 16 vatrogasaca Vatrogasne zajednice Grada Čazme krenulo za Sisak. Naša Vatrogasna zajednica je bila najbrojnija koja je sudjelovala u pomoć i narednih nekoliko dana smo radili na području Novog Sela Glinskog i Graberja Glinskog – kazao je Bart.

Povijest vatrogastva u Čazmi je vrijedna, a da bi se sačuvalo i diglo na viši nivo u njega se treba ulagati i osiguravati dobra i kvalitetna oprema svim onim dobrovoljcima koji, kada je potrebno, pomažu spašavajuči živote i tuđu imovinu.

Zato rastužuje podatak da je zadnji put kada je Bjelovarsko-bilogorska županija pomogla Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Čazma bilo prije desetak godina. Nadamo se da će ove godine u čestitare stići i delegacija iz Županije s prigodnim poklonima, jer nije mala stvar slaviti 150 godina društva.