Danas su u Koprivničkom Ivancu bivši članovi Hrvatske seljačke stranke, oni koji su izbačeni ili su izišli iz stranke, ali i članovi HSS-a koji su nezadovoljni sadašnjim vodstvom i smjerom kojim stranka ide, njih 123 osnovali novu stranku, DemokratskI HSS.

Za predsjednika stranke je izabran Mateo Ivanac koji je izbačen nedavno iz HSS-a u kojem je obnašao dužnost predsjednika Sveučilišne organizacije, a u HSS-u je bio 16 godina.

Za zamjenika predsjednika je izabran Boro Bašljan, donedavni predsjednik ŽO HSS Bjelovarsko-bilogorske županije koji je također izbačen iz HSS-a.

Valna Bastijančić Erjavec, donedavna predsjednica bjelovarske Gradske organizacije HSS-a izabrana je za jednog od četiri dopredsjednika.

Kako se moglo čuti na osnivačkoj skupštini od novoizabranog predsjednika Ivanca središnja točka stranke bit će nauk braće Radić koji se bazira na četiri ključne vrijednosti.

– To je uključivost, otvoreno društvo, zajedništvo i na kraju iznimno bitno, to je pravda koja je temelj bilo kojeg modernog i prosperitetnog društva koja danas iznimno puno fali u Hrvatskoj. Kako te vrijednosti vodstvo Hrvatske seljačke stranke ne gaji, mi smo bili primorani osnovati Demokratski HSS- kazao je Ivanac.

Demokratski HSS trenutno ima osam županijskih organizacija.

– Teško je govoriti o trenutnim brojevima članova. Ono što sigurno znamo je da je veliki broj članova izbačen ili je izašao iz HSS-a. Mi smatramo da svi oni koji Demokratski HSS-u vide kroz rad autentičnost, otvorenost, uključivost i zajedništvo da će se priključiti. Mi ih i pozivamo jer jedino tako možemo držati te neke vrijednosti za koje se zauzimamo i zalažemo – zaključio je Ivanac.