foto: Lorenzo Kocijan

Pojava koronavirusa, zatvorila je našu zemlju prvi puta 16. ožujka prošle godine kada je većina građana ostala doma i više od mjesec dana. S obzirom na nemogućnost druženja te rad od kuće koji su mnogi iskusili, otkrivali su se i novi hobiji i talenti. Sve to prepoznao je Gradski muzej Bjelovar i njegova kustosica Marijana Dragičević. Prikupljene su  rukotvorine, fotografije, recepti, različiti predmeti, odnosno sve ono što je obilježilo razdoblje prve izolacije, koji su, uz pregled epidemija i pandemija kroz povijest, pretočeni u „Izložbu (u izolaciji)“.

– Napravili smo facebook grupu „Izložba u izolaciji“ koja danas broji više od 600 članova. Ljudima sam rekla da mogu poslati bilo što, fotografije, predmete koje su izrađivali tako da na kraju mislim da imamo odličan prikaz radova koji pokazuju da u svima nama čuči kreativnost smo smo se trebali zatvoriti u kuće i stanove na neko vrijeme tako da su nastali svi ti raznoliki radovi – kazala je Dragičević.

Očekivalo se da će epidemiološka situacija biti bolja, pa da će za ovogodišnju Noć muzeja već svi zaboraviti koronu i da će ova izložba biti podsjetnik na ono što su radili, no na žalost nije tako, rekla je Dragičević.

Izložba koja će, u povodu Noći muzeja, početi 29. siječnja moći će se pogledati putem interneta, a kasnije i uživo.

Grad Bjelovar podupire održavanje izložbe, a zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić je rekao kako je ona odličan podsjetnik na ono što smo radili u vrijeme pandemije:

– To će biti jedan dobar podsjetnik kako smo se osjećali, živjeli i radili kada je bilo doba izolacije. Zaista, jedna hvale vrijedna izložba – rekao je Brajdić.