U centru Čazme uskoro bi trebala biti izgrađena nova poslovno stambena zgrada. Zgrada bi se trebala izgraditi u Ulici Braće Radića 2, u samom središtu Čazme.

Vlasnik stare derutne zgrade su Komunalije. Upravni i Nadzorni odbor odlučili su da se krene u proceduru za izdavanje građevinske dozvole za novu zgradu, a postojeća da se ruši po proceduri projekta ili ubrzano temeljem mišljenja statičara poslije potresa, jer su na zgradi nakon potresa vidljiva oštećenja.

– U tijeku su izvidi statičara o mogućem hitnom nalogu za rušenje zbog ugroze ljudi, koji ondje prolaze u velikom broju i zbog lokacije Gradske tržnice u neposrednoj blizini. Osim prolaza na tržnicu uz samu zgradu proteže se i dodatnih 8 parkirališnih mjesta. Velika je sreća da se u samoj zgradi nitko u trenutku potresa nije nalazio jer stanari su preseljeni prošle godine u stambene objekte koje je osigurao Grad Čazma – rekao nam je direktor Komunalija Ivan Beljan.

Glavni projekt za novu zgradu je napravljen i predan u ured za izdavanje građevinske dozvole, nakon izdavanja dozvole Komunalije bi s kooperantima krenule u gradnju zgrade. Ako će dozvola biti gotova u rano proljeće, zgrada će biti pod krovom do kraja ove godine najavio je Beljan.

– Izgledom zgrada ostaje u istim gabaritnim mjerama vanjskih dimenzija 29×10 m s prizemljem i visokim potkrovljem. Ukupna bruto površina oba nivoa je nepunih 600 m². Investicija bi trebala iznositi oko 3 milijuna kuna, a u potpunosti će je financirati čazmanske Komunalije, koje će za tu namjenu dignuti kredit, koji će se zatvarati prodajom i najmom prostora – pojašnjava Beljan.

Prema planovima i nacrtu u prizemlju će postojati dva poslovna prostora. Veći prostor od 130 m² dogovoren je za najam Erste banci, a preostali prostor dostupan je za prodaju ili najam. Na katu će se nalaziti stambeni prostor od pet stanova.

-Do sada imamo rezervirana tri stana za prodaju, a ostala su dva površine svaki po 30 m². Cijena poslovnog prostora u prizemlju ili stambenog na katu iznosi 1.250 €/m² s PDV-om – pojasnio je Beljan.

Uz zgradu, koju će graditi Komunalije, vezan je i drugi dio zgrade koji vapi za obnovom, a gdje se nalaze lokali, slastičarnica, lutrija i frizerski salon.

Komunalije posjeduju većinu vlasništva i nad tom zgradom, pa će za obnovu trebati postići suglasnost svih vlasnika.