BOJANA HRIBLJAN: Mediji su sve češća tema na državnoj i lokalnoj razini – Sloboda medija nema alternativu

Na nedavna priopćenja o slobodi medija u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, reagirala je i Bojana Hribljan, predsjednica stranke Demokrati Bjelovarsko – bilogorske županije i zamjenica župana Damira Bajsa. Novinarski posao je za Hribljan poziv koji zahtjeva prije svega odlično obrazovanje, izuzetnu pravdoljubivost, socijalnu osjetljivost i hrabrost, dok bi medijski prostor, putem kojeg se komunicira s javnošću trebao za sve biti jednako otvoren i dostupan.

Službeno priopćenje prenosimo u cijelosti.

SLOBODA MEDIJA NEMA ALTERNATIVU

 „Sloboda medija, sloboda izbora, ograničavanje tih sloboda, jednakost u ljudskim pravima, sve češće su teme na državnoj, ali i na lokalnoj razini u Hrvatskoj. Kada se o tome govori, a posebno kada se netko time hvali, to je zvono za uzbunu i signal da su upravo sve te slobode, prava i jednakosti ugroženi. Tako je i sada uoči lokalnih izbora u našoj, Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Dio političke elite, ohrabren time što su na vlasti na državnoj razini (čitaj HDZ) odjednom želi pokazati kako im je stalo do slobode medija. Tako često bez ikakvog povoda i razloga prozivaju, raspravljaju i objašnjavaju (preko svojih medija) tko je demokratskiji ili liberalniji u odnosima prema slobodi izvještavanja. Kao da i bez toga novinarski posao (za svakoga tko ga obavlja pošteno i savjesno) nije dovoljno težak, zahtjevan i uglavnom mizerno plaćen.

Takve se pojave ne bi smjele događati.

Ako premijer ima dovoljno bahatosti da proziva i ukazuje novinarima kako i što trebaju raditi i kako izvještavati, pa ih poziva na tajne sastanke na kojima im to  objašnjava,  čudim se da su se njegovi sateliti na lokalnoj razini odjednom zauzeli za slobode izvještavanja. Novinarski posao je poziv koji zahtjeva prije svega odlično obrazovanje, izuzetnu pravdoljubivost, socijalnu osjetljivost i hrabrost, a medijski prostor, preko kojeg se komunicira s javnošću trebao bi za sve, jednako biti otvoren i dostupan, a informacije koje se njime prenose, provjerene, točne i obuhvaćati sve strane koje o nekoj temi imaju nešto za reći.

To bi trebalo biti baš tako i nikako drugačije.

No, za ovo vrijeme korona diktature svašta smo doživjeli, pa su se mnoge stvari određivale kako je vladajućima to odgovaralo i kako bi se medijima i novinarima otežao njihov ionako zahtjevan posao!

Ne može se to kraće i jasnije reći – stranka na vlasti i njezini sateliti besramno se bogate na svim razinama, preko naših leđa, posebno malog čovjeka koji za život vrijedno i pošteno radi. HDZ se ne boji nikoga, ni DORH-a ni USKOK-a, a posebno ne pravosuđa, pa jedino što onda ostaje je mali strah od javne osude, nakon što ih razotkriju mediji. Novinari su razotkrili najveće lopovluke i korupciju brojnih ministara bivše i sadašnje vlade. Izvještavali su s potresom pogođenih područja i ukazivali na neučinkovitost države i to od prvih dana katastrofe.

Razotkrili su nesposobnost države, koja bi se pokazala i u našem kraju da se tako nešto slučajno dogodi. Razotkrili su bahatost i lopovluk, od samog vremena obnove do zgrnutog i neprijavljenog nekretninskog bogatstva desetina ministara bivše i sadašnje HDZ-ove vlasti. I što se onda događa?! Svatko tko ne hvali HDZ i premjera, proglašava se izdajnikom i da želi zlo narodu u Hrvatskoj?! I zato, vratit ću se onome što sam govorila na početku. Medije trebe pustiti da rade svoj posao. Za prevlast u medijskom prostoru treba se boriti idejama i promicanjem razvoja, a ne novcem, što bi trebalo biti glavno pravilo, uz jednaku zastupljenost sviju i u predstojećim lokalnim izborima.

Tako će građani moći odlučiti tko je za njih najbolji i kome vjeruju.

Naravno, u predstojećim vremenima, velika odgovornost za čuvanje pravde, poštenja i demokracije leži i na novinarima, medijima i njihovim vlasnicima. Svi bismo trebali svojim radom, a ne nekonstruktivnim kritikama učiniti naš kraj boljim mjestom za život svih, a ne samo njih.

Bojana Hribljan, DEMOKRATI