Korona je mnogo toga poremetila, prekinula, zaustavila, odgodila, a zbog nje stali su s probama i članovi folklornih društava. Nema okupljanja, što znači da ne može biti ni proba ni nastupa. Čekaju se neka sretnija vremena i popuštanje mjera.

KUD “Graničar” Čazma u prošloj godini u dva navrata prestao je sa svojim radom i održavanjem proba. Prvi put su stali s probama u ožujku zatim u listopadu, bila je tu i ljetna pauza, pa kada se sve zbroji iza članova društva u prošloj godini je jako mali broj proba, rekla nam je tajnica društva Senka Bradić.

– Probe smo prestali imati u listopadu kad se broj oboljelih počeo povećavati. Tada još nitko od naših članova nije bio bolestan, nisu bile obavezne ni mjere, ali smo odlučili stati s probama zbog toga da nas ne bi prozivali. Svima nam je to teško palo i jako smo nesretni zbog toga – kazala je Senka Bradić.

U društvu se najviše boje da će propasti dvogodišnji rad i trud, ali da će im se i osipati broj članova kojih trenutno imaju 96.

– Razmišljanja smo da će broj sigurno pasti, dio starijih se boji zaraze, dio roditelja iz istog razloga ne pušta djecu na probe. Bojimo se da bi nam se broj članova mogao nakon ove stanke i prepoloviti – dodaje Bradić.

Zbog mjera, propali su svi planovi koje su ovi vrijedni članovi društva imali. Tako su im prošle godine otkazani svi nastupi, smotre i gostovanja, ali isto tako i tradicionalni Božićni koncert 26. prosinca u Čazmi kojeg su niz godina organizirali.

– Prvo smo morali prestati s radom u ožujku zbog lockdowna, trebali smo ići na razna gostovanja. Ponovno smo počeli s radom početkom kolovoza i započeli s pripremama i organizacijom županijske smotre malih vokalnih sastava koja se trebala održati u rujnu u kino sali u Čazmi. Dva dana prije početka Smotre županija nam je javila da se sve otkazuje. Nije održana nimanifestacija povodom Adventa u Čazmi koju smo započeli preklani, za što je i Bruno Bradić izradio Moslavačku kućicu koja sad stoji negdje i čeka bolja vremena – rekla nam je Senka Bradić.

U svemu negativnom prošle godine dogodila se i jedna pozitivna stvar. KUD “Graničar” dobio je od Grada Čazme svoj prostor u zgradi za udruge.

– Na prostoru se zahvaljujemo našem Gradu. Prostor još nismo namjestili, za njega smo dobili namještaj donacijom iz Zagreba koji još nije montiran, trenutno je rastavljen i uskladišten. Čekamo proljeće da ga montiramo te tamo stavimo nošnje i opremu. Vidjet ćemo koliko će nam ostati mjesta u tom prostoru kad ga napunimo sa stvarima jer imamo u planu tamo imati sastanke, a i tamburaši probe. Čekamo još da se obnovi dvorana u kojoj ćemo imati probe što vjerujemo da će isto biti uskoro – kazala je Bradić.