Nakon gotovo 15 godina rada i članstva u Hrvatskoj seljačkoj stranci napustila ju je Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika zajedno s 85% bjelovarskog članstva.

Razlog napuštanja stranke je politika predsjednika stranke Kreše Beljaka kojom je današnji HSS izgubio demokratičnost jer se sa članstvom ne razgovara nego dolaze direktive s vrha. Izgubio se nauk Antuna,  Stjepana i Marije Radić koji su se uvijek zalagali za ravnopravnost kazala je Valna Bastijančić Erjavec, a zašto se baš sada odlučila za izlazak iz stranke zajedno s 85% bjelovarskog članstva je rekla:

– Izlazimo sada jer nam se nameće s kim smijemo, a s kim ne smijemo koalirati i trebali bi biti kao produženi robotići koji bi trebali nešto odraditi što je dogovorio predsjednik stranke s nekim drugim, a bez našeg mišljenja. Znači, mi bi kao HSS trebali podržati sadašnjeg župana. Znamo da je on bio naš dugogodišnji član, a nakon izlaska iz stranke nije se baš lijepo ponio prema većini članova HSS-a koji su mu prije bili stranački kolege – kazala je Bastijančić Erjavec.

Drugi razlozi leže i u  izjavama Kreše Beljaka o tome da su branitelji šačica pijanaca i da UDBA nije pobila dovoljno emigranata na koje je reagirala još u veljači. Bivši članovi HSS-a djelovat će za sada kao nezavisni do osnivanja Demokratskog HSS-a, a o pripremi za predstojeće lokalne izbore i koga će podržati je kazala:

– Sve su opcije otvorene. Naravno da ćemo razgovarati, neću upotrijebiti riječ pregovarati, nego razgovarati i s drugim strankama. Ako nađemo zajedničko rješenje ići ćemo u koaliciji s nekim, možemo nekoga podržati, može netko nas podržati, a nije isključeno ni da idemo sami – kaže Valna Bastijančić Erjavec.