Od ponedjeljka 25.siječnja 2021.godine, svakim radnim danom u vremenu od 7:00 do 12:00 sati u Medicinsko biokemijskom laboratoriju Opće bolnice Bjelovar možete napraviti serološko testiranje, Anti SARS-CoV-2-S (lgc/lgM) test. Rezultati testa u načelu su gotovi isti dan, a bit će ih moguće preuzeti i na svoju e-mail adresu. Cijena testa iznosi 200,00 kuna.

Serološkim testovima utvrđuje se prisutnost/količinu protutijela koja se razviju nakon kontakta s virusom.

Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu pa mogu poslužiti i za utvrđivanje stvarnog broja osoba koje su se zarazile i oporavile bez simptoma ili s minimalnim simptomima.

Prisutnost protutijela na COVID-19/SARS-CoV-2 u krvi pacijenta (simptomatskog ili asimptomatskog) govori o imunološkom odgovoru organizma na virus, te testiranje pomaže u otkrivanju bolesnih i izliječenih, a također i asimptomatskih slučajeva.

Ukoliko smatrate da ste bili u kontaktu s COVID -19 oboljelom osobom ili ste imali simptome koji bi se mogli pripisati COVID-19, a niste bili dijagnostički obrađeni u vrijeme epidemije, ovim testiranjem možete otkriti svoj imunološki status prema SARS-CoV-2 virusu.  Pozitivna IgG protutijela govore vam o imunološkom odgovoru kojeg ste stvorili u kontaktu sa SARS-CoV-2 virusom, a dodatnom detekcijom IgM protutijela može se odmah otkriti je li to nedavni ili davni kontakt, odnosno jeste li još bolesni.