foto/pixabey

Nacionalni stožer civilne zaštite planira početkom ožujka dopustiti otvaranje restorana, dok će se kafići smjeti otvoriti tek nekoliko tjedana nakon toga. Tako barem tvrdi Nacionalna udruga ugostitelja pozivajući se na „obrise radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma“ koji je, pišu, procurio. Prema tom izvoru, čak i kada im bude dopušteno otvaranje, kafići će goste smjeti posluživati samo na terasama, tvrde ugostitelji, a to se poklapa i s ranijim najavama koje su došle u javni prostor.

Ovakav scenarij neprihvatljiv je Nacionalnoj udruzi ugostitelja koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira TKO može raditi i prikloni se modelu koji će definirati ŠTO se i na KOJI način treba činiti kako bi se s epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze’, navodi se u objavi.

Navode da bi se stavljanje u neravnopravan položaj subjekata iz istoga sektora, tek na temelju njihova imena, možda činilo smisleno nekoliko stoljeća unazad, no ne i danas, kada su dužni obrazložiti i argumentiratii stavove nepobitnim činjenicama kao rezultat ozbiljnih studija i analiza.

‘U Udruzi ozbiljno shvaćamo položaj jedinog pravog predstavnika struke i mjesecima pokušavamo amortizirati nesklad potreba tržišta i promašenih odluka Stožera. Iznenađuje nas ovakav pristup nakon svega što smo prošli u posljednja dva mjeseca. Od prvog dana primjene Odluke Stožera koja je označila drugi lockdown sektora ugostiteljstva, apeliramo i nudimo rješenja na sve uočene nedostatke odluke. Vjerujemo da će i USRH, sukladno najavama, krajem mjeseca razmotriti iste.

Mjesecima se Nacionalna udruga ugostitelja spominje kao partner u dijalogu Stožera civilne zaštite, obećaje se kvalitetna komunikacija i kozultacija prije donošenja odluka. U jednom smo se trenutku i obuzdali od kritiziranja Stožera kako bismo im smanjili teret koji nose na leđima i na taj način omogućili smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka, sve u nadi kako će one ići u najboljoj namjeri i uzimajući u obzir sve relevantne parametre i čimbenike koji imaju utjecati na donošenje odluka’, ističe se u priopćenju.