Vatrogasci su Ljudi koji su uvijek spremni gašenja požara, spašavanja iz nesreća, sanacije posljedica potresa, u što su nedavno aktivno bili uključeni nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Važnost ulaganja u vatrogastvo prepoznata je u Općini Štefanje.

Naime, analizom na temelju proračuna iz 2019. godine Općina Štefanje  s uloženih 2.976.407,00 kuna našla se na drugom mjestu po visini izdvajanja za vatrogastvo, gledajući podatke na nivou područja cijele Hrvatske piše portal načelnik.hr.

Općina Štefanje na drugom je mjestu s 1.466,21 kunu gledajući kategoriju koliko je izdvojila za vatrogasce po stanovniku.

Najveće povećanje sredstava u apsolutnom iznosu imao je Dugi Rat, pa općine Nijemci i na trećem mjestu je Štefanje.

Na području Općine Štefanje djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 300 članova. Od tog broja njih 40 je operativnih vatrogasaca.

Općina je prošle godine svojim vatrogascima izgradila novi Vatrogasni centar u Štefanju vrijedan preko 6 milijuna kuna za što su sredstva osigurana iz fondova.

Na ovakve pozitivne brojke zasigurno je utjecao i zamjenik načelnika i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Štefanje Silvestar Štefović koji bi se trebao kandidirati za mjesto načelnika na predstojećim lokalnim izborima i naslijediti Ivu Emića na mjestu načelnika što će tamošnjim vatrogascima dati dodatan vjetar u leđa.

Osim toga Štefović bi trebao kako neslužbeno doznajemo  zamijeniti i Đuru Petrića dosadašnjeg predsjednika vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije koji nakon 4 mandata odlazi u zasluženu mirovinu.