Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas je najavio proglašenje elementarne nepogode uzrokovane potresom za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.


Kako je kazao, u županiji na sreću nije bilo ozlijeđenih osoba ali zabilježena je materijalna šteta posebice na starim objektima.

– Kao župan temeljem mojih ovlasti ja sam zatražio da općine i gradovi pogledaju postoji li potreba da se proglasi elementarna nepogoda za dio njih ili možda za sve. Dobili smo izvješća i ja vjerujem da ćemo u najkraćem vremenu proglasiti elementarnu nepogodu za onaj dio koji je teže pogođen. Tako će se pokrenuti pomoć građanima koji imaju veću materijalnu štetu – kazao je župan Bajs.

Županija će riješiti pitanje popravaka škola koje su oštećene, a osnivač im je županija. Isto tako županija će sudjelovati u sanaciji štete na zdravstvenim ustanovama i kulturnim objektima.

– Vjerujem da proglašenjem elementarne nepogode možemo očekivati ne samo pomoć županije, gdje ja kao župan mogu dati pomoć, već možemo očekivati i pomoć države. U ovoj situaciji nije stanje kao u Sisačko-moslavačkoj županiji ali to ne znači da ne postoje štete i oštećenja kod nas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U roku dan do dva proglasit ćemo elementarnu nepogodu i početi s aktivnostima potpore stanovnicima naše županije – istaknuo je župan Bajs.