U sklopu aktualnog prijepodneva 6. sjednice Hrvatskoga sabora pitanje ministrici Regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak postavio je bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik iz 2. izborne jedinice Dario Hrebak. Zanimalo ga je kako će se nova podjela na NUTS-2 regije odraziti na novo financijsko razdoblje crpljenja sredstava iz EU fonodova:

– Što će konkretno od te nove podjele i kako će se ona referirati na hrvatske poduzetnike, naravno ono što mene najviše zanima, što će od te nove podjele konkretno imati poduzetnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara – pitao je Hrebak.

Ministrica Tramišak je u odgovoru rekla kako je nova podjela na četiri NUTS-2 regije u RH na snazi od 1. siječnja ove godine. Podjelom je ispravljena nepravilna podjela na prijašnje dvije regije gdje su Bjelovarsko-bilogorska županija, sjever Hrvatske i 5 slavonskih županija pripadale kontinentalnoj Hrvatskoj zajedno s Gradom Zagrebom čime je prividno bio podignut postotak razvijenosti.

– Ovime je Bjelovarsko-bilogorska županija zajedno s 5 slavonskih županija, Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom pripala regiji Panonske Hrvatske čime se odražava realno stanje razvijenosti tih županija i one su na 40,86 % razvijenosti RH. Samim time prema novoj karti regionalnih potpora poduzetnici će imati pravo na značajno veće intenzitete potpora. Tu govorimo o dodatnih 25 % čime se u novom višegodišnjem financijskom okviru te potpore, za konkretno, ulaganja u razvoj, pokretanje proizvodnje ili dodatno opremanje djelatnosti podiže na 70 %, a do sada je maksimalni intenzitet bio 55%. Važno je za spomenuti da će sam Grad Bjelovar i  Bjelovarsko-bilogorska županija ovom podjelom za svoje poduzetnike imati značajnije veće potpore, a time će se potaknuti i veća poduzetnička aktivnost – kazala je ministrica Tramišak.

Hrebak je u svom osvrtu na odgovor kazao kako je mišljenja da će ovo biti jako dobro za sve poduzetnike s područja BBŽ i Grada Bjelovara, ali i svih županija koje su starom podjelom bile zakinute:

– Ja se nadam da će ovom prilikom poduzetnici imati puno veću mogućnost razvijati svoja poslovanja, ne samo u Zagrebu i okolici, nego i drugim regijama i da na taj način ne budu zakinuti kao što su bili do sada – rakeo je Hrebak.