Projekt poslijepodnevne smjene i produženoga boravka koji se, pod nazivom “Vrtići po želji roditelja”, u svim bjelovarskim vrtićima provodi drugu godinu, izvrsno je prihvaćen među građanima.

Od svibnja 2019. godine do danas u projekt je uključeno 184-ero djece, a zaposleno je 46 djelatnika u svim vrtićima. Podsjetimo da je riječ o usluzi koja je potpuno besplatna za roditelje i obuhvaća i djecu koja nisu u redovnom vrtićkom programu.

Grad Bjelovar planira nastavak toga projekta za kojeg je dobiveno 100%-tno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od gotovo 14 milijuna kuna.

Gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare je istaknuo kako se prijava za 2. fazu projekta očekuje sredinom veljače te da su iznosi koji se nude ovaj put, nažalost, puno niži. Najviši iznos prijave iznosit će 6.000.000,00 kn, a dječjim vrtićima tako se omogućuje pružanje nove usluge produljenog radnog vremena što podrazumijeva nastavak odgojno-obrazovnog rada nakon završetka redovnog radnog vremena vrtića u trajanju od najmanje dva sata. Gradonačelnik je tom prilikom dodao kako je u predškolski odgoj u posljednje četiri godine u Bjelovaru uloženo oko 80 milijuna kuna, što podrazumijeva redovna ulaganja, sufinanciranje boravka djece, izgradnju novoga vrtića u Gudovcu i pripremu za izgradnju još jednoga u Ulici Viktora Bubnja, energetske obnove objekata, senzorne sobe i igralište, europske projekte.

Uz 1056 djece, koliko ih je u vrtićkom sustavu, još je 30 djece u obrtima za dadilje koje također sufinancira Grad, a lista čekanja trebala bi nestati kada se novih 60-ak mjesta otvori u novom gudovačkom vrtiću čije se otvorenje očekuje u travnju.

Gradonačelnik se osvrnuo i na Odluku o besplatnom vrtiću za treće i svako sljedeće dijete iz obitelji te rekao da se slaže da je cenzus, koji podrazumijeva mjesečna primanja od 1400 kn po članu obitelji, prenizak te da će se o povišenju te granice razgovarati s ravnateljicama vrtića.

– Javile su mi se ravnateljice naših vrtića i upozorile da postoje obitelji čiji su mjesečni prihodi od 20 do 30 tisuća kuna. Smatram da nije uredu da pogodujemo imućnim obiteljima besplatnim smještajem djece u vrtiću. Ne radi se o jednom primjeru – rekao je gradonačelnik Hrebak s čim su se složile i prisutne ravnateljice svih pet bjelovarskih vrtića istaknuvši da u većini vrtića su i prije postojali socijalni razredi kada je plaćanje u pitanju te da ne vide ništa sporno.

Ivana Bekavac, viša stručna suradnica za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju te voditeljica projekta kazala je kako je koncem prosinca zabilježeno 184 djece koja subila obuhvaćena projektom, osigurano je bilo zaposlenje za 50 djelatnika i zaposleno je 46 osoba, a time je dokazana potreba za dodanim smještajem djece. Time se otvorila mogućnost za prijavu na ”Fazu 2” koja se tiče produljenja radnog vremena vrtića za minimalno dva sata ili duže te nastavak dežurstva. Slijedi prijava 2. faze projekta, a u Gradu Bjelovaru se nadaju kako će biti uspješni u prijavi te da će u idućih godinu i pol projekt nastaviti.