foto / Lorenzo Kocijan

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i partneri na projektu održali su konferenciju za medije na temu početka provedbe projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-faza II“.

Nastavak je to uspješnog projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ kojim se omogućava dolazak do radnog mjesta teže zapošljivim skupinama žena te pruža potrebna pomoć starijim i nemoćnim osobama i osobama s invaliditetom. Projekt će provoditi Bjelovarsko-bilogorska županija kao nositelj u suradnji s 12 partnera, trajat će ukupno 18 mjeseci, od kojih će 12 mjeseci žene biti zaposlene, a ostatak vremena će pohađati edukacije kako bi povećale mogućnost za (samo) zapošljavanje.   

Jedan od partnera je i Općina Ivanska, a načelnik Željko Mavrin je osobito naglasio važnost ovog projekta za Općinu Ivanska u kojoj ima dosta staračkih domaćinstava kojima je pomoć neophodna:

– U Općini Ivanska bit će zaposleno 10 žena koje će brinuti o 60 osoba. Ovaj projekt puno znači Općini Ivanska, ali još više znači korisnicima koji nemaju gotovo nikoga ili su im djeca daleko. Moram se zahvaliti Županiji i županu Bajsu koji nam pomažu u svim projektima, pa tako i ovome – rekao je načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin.

Načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin

Partner u projektu je i Dom za starije osobe Bjelovar koji će zaposliti 15 djelatnica koje će se brinuti o 90 starijih i bolesnih  osoba na područjima općina Dežanovac, Nova Rača i Velika Trnovitica o čemu je ravnateljica Doma Jasmina Radojčić kazala:

– Svi znamo da Dom za starije Bjelovar skrbi o starijim osobama, a ovo je samo kontinuitet i proširenje skrbi. Ako starije osobe duže ostanu u svojim obiteljima i sredinama duže će ostati zdravije i sretnije i na neki način manje će o njima skrbiti i liječnici i ostale institucije – rekla je ravnateljica Radojčić.

Jamina Radojčić – ravnateljica Doma za starije osobe Bjelovar

Briga i skrb o starijim sugrađanima mora biti konstantna dodao je župan Bajs, a posebno je naglasio važnost partnerskih odnosa i zajedničkih interesa što on u svom mandatu i radi:

– Mi uvijek moramo biti u partnerskim odnosima, a kad govorimo o ovom projektu mislim da je to dobar uvod u 2021. godinu. Jedan novi EU projekt, 12 partnera i ono što se iza toga krije, a to je činjenica da ljudima naše županije treba potpora i pomoć. Kad govorimo o projektu, govorimo o 366 korisnika koji će dobiti potporu, 51 ženi koja će biti zaposlena i dobiti nove sposobnosti i kvalifikacije te o 12 partnera – rekao je župan Bajs.

Župan Damir Bajs

Za projekt, za koji će uskoro biti raspisan natječaj za zapošljavanje žena, dobiven je maksimalan mogući iznos sredstava, 5.3 milijuna kuna, i ona su u potpunosti bespovratna. Provodit će se 18 mjeseci, od kojih će 12 mjeseci žene biti zaposlene, a ostatak vremena će pohađati edukacije kako bi povećale mogućnost za (samo) zapošljavanje.  

Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Daruvar,  Centar za socijalnu skrb Grubišno Polje, Centar za socijalnu skrb Garešnica, Centar za socijalnu skrb Čazma.

Također, u projektu će kao partneri sudjelovati i sljedeće Općine i ustanove:

  – Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo (10 žena, 60 korisnika),

  – Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac (8 žena, 48 korisnika),

  –  Općina Velika Pisanica (8 žena, 48 korisnika),

  – Općina Berek (10 žena, 60 korisnika),

  – Općina Ivanska (10 žena, 60 korisnika),

  – Dom za starije osobe Bjelovar (15 žena, 90 korisnika – zaposlene žene će skrbiti o korisnicima na području Općine Dežanovac, Općine Nova Rača i Općine Velika Trnovitica).