U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ove godine provest će se akcija kolektivne sadnje drveća “Zasadi stablo, ne budi panj”. Naime, istoimena udruga i ove godine nastavlja uspješnu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj, u kojoj je 2019. godine više od 20 tisuća sudionika diljem Hrvatske zasadilo 60 tisuća stabala u svega tri dana. Kampanja je pokrenuta s idejom da svatko od nas može zasaditi drvo i time osigurati sebi i najmilijima ugodniji i zdraviji život. Sadnjom drveća spašavamo životinje, ujedno i sami sebe. Koordinatorica kampanje za Bjelovarsko-bilogorsku županiju je mag.educ.biologije Ivana Moguš koja nam je više rekla o kampanji, tko ju je potaknuo i koji je bio poticaj da se i sama akciji pridruži?

Akcija pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj!“ se temelji na kolektivnoj sadnji drveća, s naglaskom na autohtone vrste, karakteristične za pojedine krajeve. Akcija se provodi na nacionalnoj razini, a začetnik je Mateja Anđelina Kramar iz Varaždina. Akciju je pokrenula putem Facebook stranice, koja je u kratkom vremenu sakupila više od 20 000 zaljubljenika u prirodu.
Ove godine je osnovana i istoimena neprofitna Udruga za zaštitu prirode koja je i dobitnica prestižne nagrade Nacional Geographica „Žuti okvir“.S obzirom na to da sam učiteljica prirode i biologije, a mjesto koordinatora je bilo prazno, smatrala sam da bih kao primjer svojim učenicima trebala prihvatiti koordinaciju za svoju županiju.

Akcija je već provedena u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2019. godine. Kakvi su bili rezultati, koliko je sudjelovalo volontera i koliko je ukupno posađeno sadnica?

U akciji je sudjelovalo 36 matičnih škola (s područnim školama ih je i više) osnovnih i srednjih te vrtići na području Bjelovara i Čazme, HPD Bilogora te manji broj sudionika lokalne zajednice. Posađeno je preko 800 sadnica drveća i ukrasnog grmlja, koje su donirale Hrvatske šume i LAG Sjeverna Bilogora.

Prošlogodišnja akcija, bila je planirana za prvi tjedan prosinca, ali je zbog epidemiološke situacije prebačena na ovu godinu.Kada bi akcija sadnje drveća trebala biti provedena?

Ove je godine akcija prolongirana s listopada na ožujak. Točnije, sadnja se planira od 1. do 7. ožujka, trajat će koji dan duže nego 2019.godine upravo iz epidemioloških razloga.

Tko sve u akciji sadnje može sudjelovati, kako se svi zainteresirani mogu prijaviti za sudjelovanje?

– Sudjelovati mogu svi, bilo kao sudionici, donatori ili sponzori. Naglasak je na obrazovne institucije. Prijaviti se mogu svi putem poveznice, koja je i podijeljena na Facebook stranici – Bjelovarsko-bilogorska „Zasadi stablo, ne budi panj!“, za sve informacije može se obratiti i na mail bjelovarskobilogorska@zasadistablonebudipanj.hr

Koje sadnice će se saditi i kako će te ih nabaviti, jesu li vam se javili donatori?

Potencijalne donatore još nemamo, zato ih ovim putem pozivam. Pozive sam proslijedila svim gradovima, općinama, poslovnim subjektima, rasadnicima na području naše županije. Ja sam sa svojim učenicima krenula s pripremom sjemenki za sadnju. Očekujemo da će do ožujka proklijati i da ćemo biti spremni za sadnju i u slučaju nedostatka donacija. Za kraj bih željela istaknuti da je svako posađeno stablo napredak i nada u bolje sutra. Ova nam inicijativa potvrđuje kako jedan pojedinac može pokrenuti stvari na bolje.