U potresom pogođenom području, bez krova nad glavom ostala je i stoka s poljoprivrednih gospodarstava. Do sada je premješteno oko stotinjak grla, a novi dom dio stoke je našao i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Jedan od poljoprivrednih proizvođača koji je privremeno udomio stoku je i Drago Đerke iz Ladislava.

Na poljoprivrednom gospodarstvu Đerke tako je svoj novi privremeni dom našlo 9 muznih krava, dvije mlađe krave i jedno tele.

Obitelj koja je povjerila svoju stoku Dragi nije ga poznavala dok ih nije zadesila tragedija. Naime, upoznali su se kada je Drago došao pomoći na potresom razrušeno područje i dovezao pomoć koju su on i njegovi prijatelji prikupili. Vidjevši nemoguće uvjete u kojima je stoka smještena predložio je da ih privremeno udomi na svojem poljoprivrednom gospodarstvu.

– Ljudi se teško rastaju od svojeg blaga iako nemaju više uvjete za držanje stoke. Znam i sam jer imam svoju stoku, kako bi meni bilo teško da se nama tako nešto dogodi i da se moram od nje rastati. Izašao sam čovjeku u susret i u ovoj katastrofi im pomogao tako što sam im privremeno smjestio stoku kod sebe – kazao nam je skromno Drago Đerke.

Obitelj koja je svoje blago predala na brigu svakodnevno kontaktira Dragu i raspituje se o svojoj stoci, isto tako zahvaljuje Dragi što im je pomogao u ovoj tragediji. Kako nam Drago otkriva stoka je dobro ali još uvijek uplašena:

– Stoka je dobro, priviknula se na novi smještaj, još uvijek je malo uplašena od potresa, nije im bilo lako – odgovorio je Đerke na pitanje kako se stoka priviknula na novu okolinu.