Stožer Civilne zaštite BBŽ održao konferenciju za novinare – U BBŽ u školu kreću samo niži razredi i maturanti, ostali i dalje online

foto/Lorenzo Kocijan

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i članovi Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije nakon današnje  sjednice Stožera održali su konferenciju za medije na kojoj su javnost upoznali s najnovijim informacijama vezanim uz pandemiju koronavirusa na području Bjelovarsko-bilogorske županije s osvrtom na početak drugog polugodišta.   

I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u školu će u drugo polugodište 18. siječnja krenuti niži razredi osnovne škole dok će viši razredi ići online kazala je  Ivana Haić voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola.

– Nastava će se održavati u realnom vremenu, ako je riječ o jutarnjoj smjeni od 8:00-13 :00 sati, blok satovi su već organizirani početkom školske godine tako da se nadamo da tu nikakvih problema neće biti – kazala je Haić.

voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja Nataša Vibiral
 Ivana Haić voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola

U srednjim školama u školske klupe vraćaju se samo maturanti, dok će ostali nastaviti i u drugom polugodištu online rekla je voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja srednjih škola Nataša Vibiral :

– Svi maturanti će ići prije podne, isto tako prijevoz će biti organiziran u skladu s jednosmjenskim radom. To je dodatna promjena u rasporedu, jer nastavnici rade i online i u školi tako da ćemo morati mijenjati rasporede i vjerojatno će ovaj tjedan sve škole zakazati sjednice nastavničkih vijeća i provesti potrebne promjene – rekla je Vibiral.

Situacija s pandemijom koronavirusa se polako smiruje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i brojevi zaraženih i hospitaliziranih počeli su padati kazala je dr. Vesna Grgić iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ. Druga dobra vijest je što je došlo cjepivo i u županiji se cijepi po prioritetima:

– Cjepivo smo dobili tri puta. Prvi put stiglo je 305 doza Pfizerovog cjepiva, 4. siječnja došlo je 350 doza i jučer 500 doza. Cjepimo po planu kojeg je napravila Vlada RH. Konkretno ovog tjedna je na redu Dom zdravlja sa svojim ispostavama. Ostalo nam je još nešto domova za starije, djelatnici HZJZ-a i specijalna bolnica u Daruvaru. Imamo sve spremne popise i kako će dolaziti cjepivo tako će se cijepiti.

Doktorica Grgić osvrnula se  i na nuspojave prilikom cijepljenja kod jedne doktorice u bjelovarskoj Općoj bolnici:

– Svaka nuspojava ili što cjepitelj misli da je nuspojava se prijavljuje HALMED-u koji u suradnji s drugim liječnicima istražuje slučaj. Konzilij koji se sastao oko toga je zaključio da nije sve bilo nuspojava cijepljenja – kazala je dr. Grgić.

Dr. Vesna Grgić

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ponovio je kako će se u županiji cijepiti po prioritetima i da neće biti nikakvog javnog cijepljenja članova Stožera i županijskih dužnosnika:

– Nećemo organizirati nikakva javna cijepljenja niti ćemo se cijepiti prije nego dođe na nas red. To ne znači da mi ne podržavamo cijepljenje, upravo obratno. Čim dođe situacija u kojoj ću se i ja moći cijepiti, a i svi ostali članovi Stožera mi ćemo to napraviti. Do tada moramo poštivati odluke koje su na snazi i onima koji su u većoj opasnosti dati prednost – rekao je župan Bajs.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs