Foto / Lorenzo Kocijan

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je  danas 54 ugovora s korisnicima županijskih potpora koji su se javili na Javni poziv za prijavu projekata za korištenje mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva.

Riječ je o mjerama koje su dogovorene upravo s onima kojima su i namijenjene, s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, s ciljem unaprjeđenja, proširenja i osiguravanja konkurentnosti poslovanja korisnika mjera. Županija je odobrila sve pristigle zahtjeve i za to osigurala 3,4 milijuna kuna. Kako je rekao župan Bajs danas prilikom potpisivanja ugovora, iza svih  je teška 2020. godina koja je bila i iznimno teška zbog epidemije koronavirusa.

– Kao što znate i prošle i ove godine dio gospodarstva zbog mjera uopće ne može raditi dok dio gospodarstva radi pod otežanim uvjetima. Ja znam da se to odražava i na najmanjeg obrtnika i na najveću tvrtku. Stoga je ključno omogućiti da se ova godina 2021. iskoristi kao godina oporavka. Nadamo se i da će pandemija koronavirusa biti pod kontrolom negdje od ljeta, pa na dalje – kazao je župan Bajs i dodao kako je Bjelovarsko-bilogorska županija provela  niz aktivnosti u prošloj godini kako bi poduprla svoje gospodarstvo.

– Županija je u 2020. godini nastavila ciklus u kojem je najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske. Naše investicije obuhvaćaju gotovo pedesetak objekata na kojima, na polovici njih, rade naši obrtnici i gospodarstvenici. Negdje su nositelji projekta, a drugdje rade kao podizvođači. Govorimo upravo o trećini županijskog gospodarstva koje može raditi – dodao je Bajs.

Mira Rajić ima obrt koji se bavi proizvodnjom domaćih tradicionalnih proizvoda od tijesta, planovi su joj proširiti proizvodnju i izgraditi proizvodnu halu. Gospođa Radić danas je potpisala ugovor za županijsku mjeru za sufinanciranje izrade dokumentacije za prijavu na EU i nacionalne fondove.

– Vrlo sam zahvalna na svakoj brizi i pomoći bez obzira od koga dolazi. Posebno sam zahvalna našoj Županiji što ima sluha za nas male obrtnike. Ulazeći u proširenje djelatnosti izgradnje proizvodnog objekta susrela sam se s raznim barijerama gdje je vrlo teško ili nemoguće doći do bilo kakvih sredstava s obzirom na to da mali obrti imaju manje kapitala tako da sam zahvalna bez obzira koji je iznos u pitanju – kazala je Rajić.

Jakov Ćorić predsjednik Županijske komore Bjelovar i Goran Grgić predsjednik Obrtničke komore pozdravili su ove mjere i trud županije da pokaže obrtnicima i poduzetnicima kako nisu sami i da na županiju mogu računati.

– Nadam se da ćemo na isti način, kao i do sada, nastaviti dalje u ovoj godini koja slijedi u dalekoj boljoj situaciji – rekao je Ćorić.

– Nadam se da su sve nevolje iza nas i da  s ovakvim lijepim znakom krećemo u jednu novu optimističniju godinu. Kada bi bila kao 2019. bili bi presretni. Ja nam svima želim puno bolju godinu, ovo je dobar početak, pa se nadam da će se tako i nastaviti – rekao je Grgić.