Crkva u Novoj Rači pretrpjela velika oštećenja uslijed potresa – danas je obišli biskup Huzjak, župan Bajs i načelnik Knežić

foto: Lorenzo Kocijan

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak i načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić obišli su danas crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači koja je pretrpjela oštećenja uslijed potresa. Riječ je o župnoj crkvi oštećenoj u jakom potresu koji je 29. prosinca pogodio središnji dio Hrvatske, a  osjetio se i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Biskup Huzjak kazao je kako na području  biskupije ovo nije jedina crkva koja je prerpjela oštećenja, već da su značajno oštećene i crkve u Staroj Ploščici te nekoliko crkava koje se nalaze i u ostalim županijama koje pripadaju bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Sredstva koja su potrebna za saniranje oštećenja nadmašuju financijske mogućnosti same biskupije:

– Mi ćemo poduzeti sve sa strane biskupije da se saniraju posljedice potresa, prije svega da učvrstimo objekte da budu sigurni, a onda dalje obnove slijede. Imamo puno toga za obnoviti, od 58 župa koliko biskupija ima, imamo 50-tak crkava koje bi trebalo temeljito obnavljati – rekao je biskup Huzjak i dodao kako bez obzira što su potrebe na području biskupije velike pomoć će biti upućena i susjednoj sisačkoj biskupiji, kao i stanovnicima pogođenima potresom:

– Nastojimo pomoći koliko možemo u prikupljanju svega što je potrebno da bi se ljudima sanirale posljedice potresa. Mi ćemo kao biskupija nastojati jednoj obitelji napraviti ili obnoviti kuću, kontaktiramo s jednom obitelji blizu epicentra. Prema svojim mogućnostima pomoći ćemo i biskupu sisačkome u obnovi crkava. On ima desetak crkava koje su potpuno izvan upotrebe – kazao je biskup Huzjak.

Osim crkve u Novoj Rači i brojni drugi objekti na području općine pretrpjeli su štetu, a stanovnici je mogu prijaviti u Općini Nova Rača kazao je općinski načelnik Darko Knežić. Trenutno je 26 građana prijavilo štetu. Šteta je zabilježena i na zgradi općine te pošte koja je premještena i radi 4 sata dnevno u Bulincu.

Bjelovarsko-bilogorska županija uputila je financijsku pomoć za područja pogođena potresom u visini od 250 tisuća kuna, podsjetio je župan Bajs, no pomoći će se i u sanaciji šteta na području bjelovarsko-bilogorske županije. Ukoliko će biti potrebno proglasit će se elementarna nepogoda za neka područja županije rekao je župan Bajs:

– To je onaj preduvjet da možemo pomoći više i zatražiti pomoć od strane države. Ja pozivam sve koji imaju štetu na svojim objektima da se prijave u svoje općine i gradove jer je temeljem zakona to tako predviđeno, a temeljem prijedloga općina i gradova ja ću proglasiti elementarnu nepogodu tamo gdje je to potrebno. Očito je da su stari objekti teško pogođeni, moramo brinuti o njima, dio je to naše povijesti, a naravno moramo omogućiti vjernicima, da konkretno u ovom slučaju, u Rači, ali i drugdje mogu održavati službu u crkvi koja im je služila sve ovo vrijeme – rekao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.