Danas je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs obišao područnu školu Dapci na kojoj uskoro počinje energetska obnova. Projekt obnove ove škole vrijedan je 1,6 milijuna kuna i to je jedna od četiri školske zgrade na području grada Čazme obuhvaćene europskim projektom energetske obnove.

Područnu školu Dapci pohađa trenutno 17 učenika u dva razredna odjela.

– Na školi kao i na ostalim projektima energetske obnove obnavlja se vanjska ovojnica, obnavlja se negrijani dio prostora stropa prema krovištu, dolazi obnova rampe, odnosno izgradnja nove rampe, ugradnja sustava grijanja i ugradnja novih radijatora ovdje u ovoj školi. Zatim imamo izmjenu stolarije gdje će se raditi i zaštita od sunca postavljanjem horizontalnih žaluzina, isto tako uredit će se i ostali prostori, prostor stana koji je pripojen za korištenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture – rekla je ravnateljica Osnovne škole Čazma Lidija Osman.

Zbog radova koji će se izvoditi na energetskoj obnovi, učenici će u drugom polugodištu ove školske godine školu pohađati u matičnoj školi u Čazmi najavila je ravnateljica Lidija Osman.

– Ugovor je potpisan 30. prosinca 2020. godine, i u roku od 30 dana trebaju početi radovi na obnovi ove škole, tako da s obzirom na stanje u kojem se nalazimo i na situaciju pandemije korona virusa činjenica je da ćemo morati prilagoditi nastavu uvjetima tako da učenici ove škole, područne škole Dapci, će kao i učenici područnih škola Grabovnica i Draganec ići najvjerojatnije u matičnu školu. Odluku o tome ćemo donijeti kroz par dana kada ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija, po kojem ćemo modelu moći raditi.

Ugodniji boravak i rad u ovoj školi nakon obnove čeka učenike i učitelje.

– Ova obnova stvarno znači puno, ova škola je dosta dobro uređena naspram ostalih škola ali ovom samom energetskom obnovnom podiže se kvaliteta i standard rada, to je za sve nas velika prednost, a uz to omogućit će i nekako zdravije, ugodnije i veselije ozračje ne samo za učenike nego za sve djelatnike ove škole – rekla je učiteljica u ovoj školi Valentina Erjavec.

Na području Grada Čazme Županija će uložiti preko dvadeset milijuna kuna u obnovu četiri škole i jedne sportske dvorane. Do sada je obnovljena Matična škola u Čazmi i sportska dvorana te područna škola u Gornjem Dragancu.

– Kada govorimo o školstvu to je bio jedan od ciljeva prioriteta u ovom mandatu, moram naglasiti da smo u tome i uspjeli ja kao župan sam na to ponosan. Drugi smo u povlačenju sredstava iz Europske unije kada govorimo o škologradnji. imamo preko 50 projekata, a logično dobar dio toga se odvija na području grada Čazme. Tako ćemo na području Grada Čazme uložiti preko 20 milijuna kuna u 4 školska objekta. Od onih najvećih to je matična škola, školsko sportska dvorana pa do područne škole u Dapcima. Kada govorimo o ovoj područnoj školi ona počinje s obnovom u 2021. godini, ugovor je potpisan i očekujemo da se škola pretvori u jedan moderan školski objekt za 21.stoljeće. Ovdje ide kompletna rekonstrukcija, ja bih rekao od temelja do krova ali ćemo iskoristiti i one prostore koji više nisu bili u namjeri da se pretvore u školski prostor – kazao je župan Bajs i dodao kako će i ovu školu županija opremiti s novim namještajem i opremom.