foto/ Lorenzo Kocijan

Danas je u Gradu Bjelovaru održana uvodna konferencija projekta „Inicijativa za psihosocijalnu pomoć, integraciju i edukaciju“. Projekt je vrijedan 1.487.279,55 kuna, a trajat će 24 mjeseca.
Nositelj projekta je Grad Bjelovar dok su partneri u projektu Matica umirovljenika Bjelovar i Bjelovarski slavuji i fakini.
Kroz ovaj projekt psihosocijalnu podršku dobit će umirovljenici i starije osobe od 54 godine, a koji imaju neki oblik demencije te članovi njihovih obitelji koji se suočavaju s tim problemom.

Kako je istaknuo Gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak projekt će poseban naglasak staviti na Alzheimerovu bolest koja je postala sve prisutnija.

– U cjelokupnoj priči poanta je u druženju s umirovljenicima, da umirovljenici dobiju poruku da Grad Bjelovar stoji iza njih, da su nam upravo ti ljudi izuzetno važni i bitni, naravno milijun i pol kuna novih je došlo samo za taj projekt, za tu kategoriju naših sugrađana. Ja vjerujem da će Bjelovarski fakini, Bjelovarski slavuji i Matica umirovljenika imati itekakve koristi od provođenja ovog projekta, najviše naravno naši umirovljenici, naši sugrađani starije životne dobi kojima će ovaj projekt sigurno pomoći kako bi imali sve ono što mi za njih i želimo, a to je dostojanstvenu starost i da se u jednom druženju i jednoj zajedničkoj interakciji dodatno rade i terapijske metode s njima vezane uz demenciju, Alzheimerovu bolest i sve one probleme koje oni imaju u ovoj dobi – kazao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

U ovaj hvalevrijedan projekt bit će uključeno 240 starijih osoba, a kroz projekt će svi uključeni proći kroz niz aktivnosti.
Osigurana su i sredstva za adaptaciju prostora i nabavu vrijedne oprema upravo za ove dvije uključene partnerske udruge rekla je voditeljica projekta Andrea Novaković.

– Za same aktivnosti ovog projekta odabrane su višestruke aktivnosti rehabilitacijskog karaktera, aktivnosti koje su vezane za edukaciju o načinima prehrane starijih osoba, potom aktivnosti koje su vezane uz omogućavanje poticajnih sadržaja za starije osobe kao što su to kulturni programi, potom različite edukacije o demenciji te senzibilizacija javnosti o temama s kojima se starije osobe suočavaju – ističe Novaković.

Projekt su pozdravili i zahvalili se na uključenju predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar Josip Crnogaj i predsjednik Udruge Bjelovarski slavuji i fakini Ivan Ćurić.

– To će nam dobro doći jer starije osobe normalno da nisu u stanju to sami napraviti i to će nam dobro doći da se malo oporavimo i da imamo gdje biti – rekao je Crnogaj.

Predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar

– Velika je važnost ovog projekta što će kroz ove dvije i pol godine starija populacija i općenito umirovljenici postići niz aktivnosti od rehabilitacije, od raznih edukacija, o prehrani – na koji način bi se starije osobe trebale hraniti da poboljšaju svoje zdravstveno stanje, od tjelesnih aktivnosti, odlaska u toplice itd. Niz toga ima tijekom ove dvije godine, bit će oko 200 aktivnosti, odlazak na probe, suradnja s drugim udrugama umirovljenika na području naše županije, dosta toga će biti i neće biti uključeni samo bjelovarski slavuji i fakini nego će biti uključeni i ostali sudionici s tog područja koji će zajedno s nama nastupati – kazao je Crnogaj.

Predsjednik Udruge Bjelovarski slavuji i fakini Ivan Čurič