Potres jakosti 5,0 pogodio je u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

Potres u 6,28 sati je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba, nakon čega su zabilježena još dva manja potresa od 1.7 i 1.8 stupnjeva.

‘Jutros u 6,28 zabilježili smo jak potres. Prema dosadašnjim računima magnitude 5.0 prema Richteru. Epicentar potresa bio je 50-tak kilometara sjeveroistočno od Gline, dakle područje Pokupskog. Na tom je području već bio potres 1880. Zasad nemamo nikakvih dojava o štetama. Još obrađujemo podatke’, izjavio je za HRT4 Krešimir Kuk iz Seizmološkog zavoda Hrvatske.

‘U obilasku sam, zasad ne vidim neke štete. Preplašio sam se, ali čini se da nije onako razoran potres kao onaj na proljeće’, izjavio je za N1 Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko.

Veliki je broj građana u strahu od novih udara u Sisku je istrčao na ulice.

U cijelom gradu su se oglasili alarmi na automobilima,a prema prvm informacijama u stanovima je pričinio znatne štete, pomicao je i rušio namještaj, slike sa zidova i sl.