foto / Lorenzo Kocijan

U posljednje tri godine Grad Bjelovar povukao je novac iz europskih fondova za projekte ukupno vrijedne oko 150 milijuna kuna. Jedan od posljednjih je i projekt „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“.

Vrijednost projekta je 1.496.675,55 kn, a Europski socijalni fond odobrio je financiranje u 100%-tnom iznosu.

Projekt koji će se provoditi 24 mjeseca i to na razini četiri županije.

– Mislim da sa 1,5 milijuna kuna možemo  učiniti jako puno toga u smislu da zaštitimo ugrožene skupine, žene koje su bile žrtve obiteljskog nasilja, da to napravimo s našim partnerima kroz 100%-tno financiranje Europske unije – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

O aktivnostima, ciljevima i očekivanim rezultatima projekta u sljedeća 24 mjeseca Andrea Novaković, voditeljica projekta je kazala:

– Cilj projekta je poboljšati situaciju odnosno poboljšati kvalitetu boravka žrtava obiteljskog nasilja i njih oko 180 mislimo uključiti kroz razne projektne aktivnosti. Psihosocijalna podrška je osnova projekta, a radit će se i s ostalim korisnicima koji su na području četiri županije koje su obuhvaćene projektom, a tu spadaju i počinitelji nasilja koji trebaju proći određene psihosocijalne programe – rekla je Andrea Novaković.

Dodatno će se kroz projekt pokušati senzibilizirati javnost oko ove važne teme koja je još uvijek nedovoljno zastupljena, ali ono što je najvažnije da se poboljšavaju uvjeti u bjelovarskoj sigurnoj kući o čemu je voditeljica kuće Iskrica Strčić rekla:

– Sedamdesetak korisnika koji prođu naše sklonište pokazalo je potrošno stanje prostorija u kojima se već 13 godina njihov život odvija tako da je nama motivacija, osim poboljšanja suradnje između partnera u projektu i poboljšanje kvalitete smještaja u kojem naši korisnici žive kada odu sa svog područja i traže smještaj kao žrtve obiteljskog nasilja – kazala je Strčić.

Projekt „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ zajednički provode  Grad Bjelovar, bjelovarska udruga IRIS, udruga Delfin iz Pakraca, križevačka HERA te uduga SOS iz Virovitice.