Dr. Zlata Ileković Peić prva je osoba koja je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji primila cjepivo protiv Covida-19.

– Konačno smo dočekali da cjepivo stigne i sretni smo što se s tim možemo poslužiti za zdravlje ljudi. Ništa ne boli i trenutno nemam nikakvih nuspojava. Radi se o tome da za taj virus na žalost nema lijeka i najbolja alternativa kada lijeka nema je cjepivo. Dakle, dok god ne bude lijeka cjepivo je najbolji izbor – kazala je nakon cijepljenja dr. Zlata Ileković Peić.

U ovoj prvoj pošiljci u Bjelovarsko-bilogorsku županiju stiglo je 305 doza cjepiva. Prvi na redu za cijepljene bit će zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, korisnici u najvećim domovima za starije na području županije i najugroženiji djelatnici Opće bolnice Bjelovar.

Trenutno je prema procjenama oko 500 zdravstvenih djelatnika izrazilo želju za cijepljenjem izjavila je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovar Sanja Smolčić.

– Procjene koje smo mi radili su bile oko 500 zdravstvenih djelatnika s tim da se interes povećava. Ono što je problem, u trenu kad smo radili tj. prikupljali podatke, tada nam je veliki dio zdravstvenih djelatnika bio bolestan i među njima ima onih koji se žele cijepiti. Naknadno smo tek saznali da se mogu i djelatnici ljekarne cijepiti, pa je još krenulo i prijavljivanje tih djelatnika. Tako da je oko 500 trenutno zdravstvenih djelatnika iskazalo želju za cijepljenjem – kazala je Smolčić.

Sanja Smolčić-epidemiologinja

Građane su na cijepljenje pozvali župan Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak te kazali da će se i oni sami cijepiti kada za to dođe vrijeme.

Od ukupnih 305 doza, njih 15 dolazi u Zavod za hitnu medicinu, 30 u Opću bolnicu Bjelovar, a preostalih 260 doza bit će raspoređeno u četiri doma za starije i nemoćne.