Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle su u Hrvatsku. Cijepljenje počinje sutra, a prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka. Pfizerovo cjepivo (mRNA cjepivo) je prvo koje je isporučeno. Riječ je o 9750 doza cjepiva (10 kutija). Predviđene su tjedne isporuke cjepiva prema planu isporuke koji je dostavio proizvođač. Kako javlja HRT prve doze stigle su u 6 sati ujutro i čuvat će se u HZJZ-u.

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite. Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Prve doze cjepiva u Bjelovarsko-bilogorsku županiju trebale bi stići u nedjelju i to 305 doza. Cijepljenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tako će početi u ponedjeljak. Prvo će cijepiti rizične skupine odnosno kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici i djelatnici i korisnici u ustanovama za starije.

Djelotvornost ovoga cjepiva, ispitivana na oko 40.000 dobrovoljaca u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, procijenjena je na oko 95%. Cjepivo je registrirano za primjenu kod osoba starijih od 16 godina. Prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, a sa slijedećim dozama koje će stizati, počet će se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te sve osobe s kroničnim bolestima (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.