Danas je potpisan ugovor  vrijedan 24, 7 milijuna  kuna  za izgradnju nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru. Ugovore su potpisali ravnateljica Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ Bjelovar Sonja Štefanac i predsjednik Uprave tvrtke „Radnik d.d.“ Križevci Mirko Habijanec, u prisustvu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa.

– Ne možete zamisliti kako se svi osjećamo i nastavnici,  učenici, glazbenjaci i kulturnjaci koji ovo čekamo već popriličan broj godina. Još od ’70. godina prošlog stoljeća čekamo neki svoj veći i bolji prostor i dočekali smo ga na novoj lokaciji i u novoj zgradi koja će trajati barem sljedećih 100 godina jer iduće godine mi ćemo obilježiti 100. Godišnjicu, po nekim pisanjima, glazbenog školstva u našem gradu – rekla je ravnateljica Sonja Štefanac i zahvalila svima koji su radili da glazbenjaci i kulturnjaci dobiju svoj prostor.

– Što mogu reći, a da ne pustim suzu, vjerujem da je najbolji završetak ove godine upravo ovo. Ovo je onaj božićni dar ispod bora za sve nas koji smo to sigurno zaslužili, a hvala svima, prvenstveno županu Bajsu i svima koji su radili na ovome da glazbenjaci u kulturnjaci dobiju adekvatan prostor za svoj razvoj – dodala je Štefanac.

Izgradnja nove zgrade Glazbene škole značit će potpuno novi standard rada za 400-ak učenika i 50 zaposlenika i vanjskih suradnika te vrijedne glazbene obrazovne institucije, a  stvorit će se i uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave. Zgrada će se  prostirati na 2730 četvornih metara, gradit će se na četiri kata, a nalazit će se na adresi Vlahe Paljetka 5. U sklopu škole izgradit će se i koncertna dvorana sa 120 sjedećih mjesta koja će se moći koristiti i za izvannastavne sadržaje.

– Glazbena škola nije standard. Standard su osnovne i srednje škole, što se mora imati. Glazbena škola pokazuje da je Grad Bjelovar nešto iznad toga. To znači da želimo imati i glazbenu školu koja pronosi znanje i vještine i mentorstvo naših profesora i učenika diljem Hrvatske i izvan nje. Odlučili smo da moramo napraviti novu glazbenu školu. 100 godina je prošlo došlo je vrijeme da se to promijeni – rekao je župan Bajs i dodao da Ono što mu je bilo  bitno je to da ova zgrada ne bude samo u okviru zadovoljavajućeg standarda.

– Ta zgrada će biti ures i ukras svim Bjelovarčanima, stanovnicima županije, nastavnicima i profesorima koji tu rade, njih 50 koji sada rade i za 400 učenika. Željeli smo zgradu u kojoj će se moći održavati niz kulturnih i drugih događanja i koja će takva imati reputaciju bjelovarske ljepotice. Ja bih iskazao svoje zadovoljstvo kao Bjelovarčanin na onome što je napravljeno u projektu. Pred nama je onaj drugi dio, a to je gradnja. Ja vjerujem da će naš izvođač u zadanim rokovima i kvaliteti koja se očekuje ovo pretvoriti u stvarnost – zaključio je župan Bajs.

Inače, izgradnja nove zgrade Glazbene škole Bjelovar jedan je u nizu županijskih projekata na području grada Bjelovara čija ukupna vrijednost iznosi 400 milijuna kuna.