Gradonačelnik Hrebak obišao radove na energetskim obnovama škola

foto:Lorenzo Kocijan

Gradonačelnik Dario Hrebak danas je obilazio radove na energetskim obnovama bjelovarskih osnovnih škola i to 1. i 5. osnovne šole.

Radovi na energetskoj obnovi 1. osnovne škole su gotovi.  Ukupna vrijednost projekta je bila 12.2 milijuna kuna. Europski fond za regionalni razvoj za tu je energetsku obnovu odobrio iznos od 6.8 milijuna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dalo je  2.7 milijuna dok je ostatak financirao Grad Bjelovar.

– 80 % sredstava došlo je iz vanjskih izvora financiranja. Na 12 milijuna kuna to je impozantna količina novca tako da smo izuzetno zadovoljni, a s druge strane školu obnavljamo za sljedećih barem dvadesetak godina. Ono što smo računali je da će školi svake godine ostati oko 100 tisuća kuna novca zbog manjih režija nakon energetske obnove kako bi mogla podignuti standard i unutar samog objekta – rekao je Hrebak.

I dok su radovi na energetskoj obnovi 1. osnovne škole gotovi, na 5. su još uvijek u tijeku.

 – Ukupna vrijednost projekta je 5.8 milijuna kuna. Gradu Bjelovaru je za taj projekt iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno 2.2 milijuna kn, a iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 1.1 milijun. Ovdje je malo veće ulaganje Grada Bjelovara, oko 42 % iz razloga što smo morali neke dodatne stvari na toj staroj zgradi dodati što nije bilo u prihvatljivim troškovima. Rekao bih da se svi zidovi trgaju, ponovno se stavlja novi sloj žbuke, radi se i sve ono što se treba na energetskim i strojarskim radovima koji su vezani uz energetsku obnovu i mijenja se krov – kazao je Hrebak.

Energetskom obnovom 1. osnovne škole očekuje se ušteda toplinske energije za grijanje za više od 50% te primarne energije za više od 60%, a objekt će iz energetskog razreda D prijeći u C energetski razred, dok se obnovom 5. osnovne škole  očekuje ušteda toplinske energije za grijanje od 50 %, a objekt će iz energetskog razreda E prijeći u C energetski razred.