Počelo izdavanje propusnica za kretanja među županijama, veliki interes građana

Danas je počelo izdavanje propusnica za omogućavanje kretanja među županijama za vrijeme blagdana.

Podsjetimo, sukladno Odluci o zabrani napuštanja područja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj od 18. prosinca 2020., zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, odnosno boravišta od 23. prosinca 2020. do 8. siječnja 2021.

Kako saznajemo od Nevena Alića načelnika Stožera civilne zaštite Bjelovarsko bilogorske županije interes građana za propusnicama je velik.

Svi oni koji imaju opravdane zahtjeve propusnice će i dobiti, napominje Alić, no veliki dio građana ima neopravdane zahtjeve.

– Svatko tko ide liječniku normalno da će dobiti propusnicu, samo mora imati zakazan termin i mora imati adekvatnu dokumentaciju. Svatko tko radi i svoj posao ne može raditi od kuće također će dobiti propusnicu. Stožeru je veliki broj upita za propusnice stigao i od vlasnika OPG-ova koji prodaju borove u Zagrebu za što će biti izdane propusnice. Ima i neopravdanih zahtjeva, netko bi išao u posjet rodbini, drugi bi išli kod rodbine slaviti Božić, Novu godinu, tako da imamo dosta ljudi koji nemaju opravdane razloge i njima naravno neće biti propusnica izdana. Zahtjeve za propusnicama koji su zatraženi iz nekih drugih razloga bit će proslijeđeni Nacionalnom stožeru – kaže Alić.

Na izdavanju propusnica u Bjelovarsko bilogorskoj županiji radi 12 djelatnika, a vrijeme od zamolbe za propusnicu do izdavanja propusnice je kratak, od pet minuta do jednog sata.
Za građane su otvorene dvije telefonske linije za upite i informacije koje će raditi svaki dan do 22:00 sata.

– Jedan broj je 043/278-181,a drugi broj je 043/278-182. Na ta dva telefonska broja javljaju se djelatnici koji će vam dati sve upute kako ispuniti zahtjev i tko ima, a tko nema pravo dobiti propusnicu – zaključio je Alić.