U Gradskom muzeju Bjelovar pogledajte izložbu „Tikva mala, stotinu šara“

foto/Lorenzo Kocijan

U Gradskom muzeju Bjelovar će od danas 17. prosinca do 14. siječnja biti postavljena izložba „Tikva mala, stotinu šara“. Inače, to je gostujuća izložba iz Muzeja Slavonije iz Osijeka, autorice više kustosice Vlaste Šabić.

Vještina i tradicija ukrašavanja, šaranja tikvica u Hrvatskoj je specifična samo za Slavoniju, gdje se razvila velika raznolikost i bogatstvo ornamenta. Ova tehnika ima od 2007. godine svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i danas se njome bavi nekolicina šarača, uglavnom u županjskom kraju.

– Najvrjednija je u Zbirci najstarije datirana šarana tikva u Hrvatskoj iz 1734. godine. Ova tikva je jedinstvena i zbog dva razvijena figuralna prizora s vojničkom i vjerskom scenom, netipična za ovu vrstu rukotvorstva – kazala je autorica izložbe Vlasta Šabić koja je dodala kako se u sklopu izložbe mogu vidjeti primjerci tikvica i iz 19. stoljeća ali i one koje su istom tehnikom izađene i 90-tih godina prošlog stoljeća. Na kraju izložbe može se pogledati i tradicionalna slavonska djevojačka soba koja je ukrašena istim motivima.

I ova izložba je još jedan pokazatelj bogate hrvatske nematerijalne baštine kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec koja je pozvala sve Bjelovarčane i goste da posjete izložbu naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.