Preminula rukometna legenda, Željko Seleš – proslavljeni rukometni trener i utemeljitelj rukometa u Bjelovaru

foto: Dražen Kocijan Kocka

Preminuo je Željko Seleš proslavljeni hrvatski rukometni trener i utemeljitelj rukometa u Bjelovaru i osoba zaslužna za stavljanje grada Bjelovara na europske i svjetske rukometne zemljovide.

Željko Seleš rođen je 25. veljače 1929. godine u Gašincima kod Đakova. Rodio se u sportskoj obitelji, a uz rukomet su mu već bili vezani majka i sestre koje su igrale hazenu, šport vrlo sličan rukometu.
Školovao se u Bjelovaru i studirao je na DIF-u Sveučilišta u Beogradu (onda jedinom takvom u državi).

Osnovao je 1955. ORK Partizan, zajedno sa još dva prijatelja. Proslavio se kao trener Partizana iz Bjelovara, kojeg je vodio od 1955. do 1973. godine i s njim osvojio sve što se osvojiti dalo.

Njegovom zaslugom, Partizan je ušao u prvu ligu i osvojio brojne državne i europske naslove.
Poslije 1974., otišao je raditi u drugim klubovima, križevačkom Čeliku, varaždinskom Varteksu, a izvan Hrvatske u slovenskom Celju, njemačkom klubu THW Kiel te u Italiji.

Nakon vođenja brojnih europskih klubova ponovno se vratio u Bjelovar da bi RK Bjelovar ponovno vratio u najviši rang hrvatskog rukometa. 

Unatoč njegovom uspješnom radu kao voditelja momčadi i kao stvaratelja igrača, kao i trenera omladinskih reprezentacija Jugoslavije, nikad nije dobio mjesto izbornika državne “A” reprezentacije.

U vrijeme kada je bio trener Kiela dijagnosticiran mu je dijabetes te je od 2000. godine bio na inzulinu, no to ga nije spriječilo da ostane aktivan.

Odlaskom profesora Seleša rukomet je zauvijek izgubio jedno veliko ime, no njegovo ime zauvijek će biti zapisano u rukometnoj povijesti, kako Grada Bjelovara tako i Hrvatske, ali i cijelog svijeta.