JVP Čazma dobila dron za pomoć u intervencijama

JVP Čazma je odabrana od strane predstavnika Telemacha Hrvatska, Hrvatske vatrogasne zajednice i JVP Zagreb za donaciju bespilotne letjelice u 2021. godini u sklopu društveno odgovornog projekta Telemach Hrvatske, DRONacija.

Osim pomoći u izviđanju požara na otvorenom prostoru, prepoznavanja žarišta i napretka požara kao i u dodatnoj sigurnosti vatrogasaca na terenu, dronovi pomažu i u nekim specifičnim situacijama.

Potraga za nestalim osobama jedna je od takvih situacija koju je u prijavi za donaciju istaknula Javna vatrogasna postrojba Čazma.

„Zadnjih godina primjećujemo sve češće intervencije potrage za nestalim osobama. Sela koja su udaljena od samog grada nalaze se u blizini šuma te u njima žive većinom starije osobe koje se udalje od kuće te se izgube u šumi ili se zbog fizičkog stanja ne mogu vratiti kući”, kaže Josip Heger, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazma.

“Uz pomoć drona potrage za nestalim osobama bi bile daleko učinkovitije jer bi veću površinu pretražili u kratkom vremenu, a samim time ishodi potraga, nadamo se, bili bi bez tragičnih posljedica. Dolaskom na mjesto potrebe, dron je u letu za manje od 5 minuta i mogu se prikupljati informacije kako brže i lakše riješiti intervenciju. Zahvaljujemo se zato Telemachu Hrvatska na vrijednoj donaciji i spremno očekujemo donirani dron kao veliku pomoć u našem daljnjem radu“, rekao je Heger.