Dobra vijest za građane: Grad Čazma od 1. siječnja smanjuje prirez za 50 posto

Idući tjedan vijećnici Grada Čazme bi na elektronskoj sjednici trebali usvojiti proračun za 2021. godinu. Kako je rekao gradonačelnik Dinko Pirak sjednica će biti održana elektronskim putem zbog epidemioloških razloga.

– Svaki vijećnik se može osvrnuti, kako svojim pitanjem, tako i o svakoj točki dnevnog reda može davati svoje primjedbe, sugestije, raspravljati, naše službe su im na raspolaganju. Sve je isto kao redovita sjednica Gradskog vijeća, samo što će biti on-line. Mislim da je to razumljivo – kazao je Pirak.

Planirani proračun za 2021. godinu koji će se naći pred gradskim vijećnicima iznosit će oko 69,4 milijuna kuna.

Ono što valja posebno istaknuti je da će Grad od 1. siječnja 2021. prepoloviti prirez porezu na dohodak, s trenutačnih 10 na 5 %, čime će malo porasti plaća onim građanima koji ga plaćaju kroz svoja mjesečna primanja.

Trenutačno se na račun prireza porezu na dohodak u Proračunu Grada Čazme prikupi 1.100.000 kuna. Smanjenjem će se taj iznos prepoloviti. Bez obzira na to, gradonačelnik stoji kod odluke o smanjenju prireza:

– Prirez kao što je i obećano, bit će prepolovljen i to će biti kao prijedlog u Proračunu – rekao je Pirak.

Kako nam je rekao gradonačelnik Pirak još u proljeće kada je najavio smanjenje prireza jedan od razloga za takav potez je činjenica da Grad Čazma u posljednjih nekoliko godina bilježi pozitivan gospodarski rast, pa se na ovaj način želi potaknuti poslodavce da i oni poduzmu korake kako bi se zajedničkim snagama povećala osobna primanja građana.
Drugi razlog smanjenju prireza je što građani svakim danom plaćaju sve veće namete jer, naprosto, državna intencija je takva da se ti nameti povećavaju.