Od 2 bolnička ležaja za oboljele od koronavirusa do njih 142 u Općoj bolnici Bjelovar

Bjelovarsko-bilogorska županija od prvog dana borbe protiv pandemije koronavirusa stala je uz svoje zdravstvene ustanove i kao jedina do sada izdvojila sredstva vezana uz nabavku zaštitne opreme, proširenje bolničkih kapaciteta potrebnih za COVID odjel i nabavku prijeko potrebne medicinske opreme za liječenje COVID pozitivnih pacijenata.

Budući kako broj oboljelih naših sugrađana od koronavirusa raste tako se i popunjavaju bolnički kapaciteti COVID odjela u Općoj bolnici Bjelovar. Podsjetimo, u bolnici se krenulo sa svega 2 kreveta na početku pandemije, a danas se bolnički kapaciteti proširuju s trenutnih 80 na 142 kreveta.

Od tih 142 kreveta njih čak 125 je unutar bolničkih zidova, a svega 17 kreveta je osigurano izvan bolničkih zgrada, odnosno u kontejnerima. Naime, stav Bjelovarsko-bilogorske županije je da naši pacijenti budu zbrinuti u zgradama bolnice, izbjegavajući smještaj u prilagođenim objektima.

Bjelovarska Opća bolnica uspješno se nosi sa svim izazovima koje je pandemija koronavirusa stavila pred njih, a primjerice danas na COVID odjelu bjelovarske bolnice liječi se 34 oboljelih pacijenata, od kojih je 5 na respiratoru. Također, trenutno je 32 pacijenata na opservaciji.

Na početku pandemije znalo se kako su respiratori nužno potrebni za liječenje teško oboljelih pacijenata te su stoga bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u ožujku ove godine i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar prim. Ali Allouch na radnom sastanku utvrdili da treba bolnicu opremiti s dodatnih 9 novih respiratora za što će sredstva izdvojiti Županija. Tako danas bolnica raspolaže s dvadeset respiratora, od kojih su dva na posudbi drugim zdravstvenim ustanovama i to KB Dubrava i OB Sisak.

Uz respiratore Bjelovarsko-bilogorska županija je financirala i kupnju druge medicinske opreme i time je kompletno opremljen respiratorski centar na COVID odjelu Opće bolnice Bjelovar.

Svjesni činjenice da zagrebačke klinike popunjavanjem svojih kapaciteta više neće moći zaprimati teške slučajeve u bjelovarskoj Općoj bolnici poduzete su sve mjere i radnje, odnosno nabavljena je potrebna medicinska oprema  kako bi se omogućilo liječenje i većeg broja teških slučajeva oboljenja od koronavirusa., što dokazuju i proširenje kapaciteta.  

Treba napomenuti kako do sada svi pacijenti koji su trebali bolničko liječenje vezano uz oboljenje od COVIDA 19 isto su i dobili i ni jedan pacijent nije ostao uskraćen za medicinsku zaštitu zbog manjka kreveta ili potrebne medicinske opreme. S ulaganjima u taj segment nastavlja se i dalje i Bjelovarsko-bilogorska županija bila je i ostaje glavni partner i potpora svom zdravstvenom sustavu svjesna činjenice da su u svemu tome najvažniji liječnici i medicinsko osoblje kojima ide jedno veliko priznanje i velika hvala na iznimnom trudu i angažmanu u ovim teškim vremenima.

Budući da medicinsko osoblje daje velike napore u zdravstvenom sustavu, a i samo nije lišeno oboljenja od koronavirusa, građani naše županije i pacijenti koji priliježu Općoj bolnici Bjelovar mole se za razumijevanje za situaciju u kojoj se danas nalazi zdravstveni sustav.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.