Priopćenje SSSH povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Covid-19 doveo je do porasta nasilja u obitelji i na radnome mjestu. Napadima i nasilju najizloženiji su radnici koji rade u skrbi, prijevozu, trgovinama, na poslovima čišćenja, od kojih većinu čine žene.

Za vrijeme ove krize, mnoge od njih doživljavaju nasilje na radnom mjestu, raznih oblika i intenziteta, od vrijeđanja, zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja do fizičkih napada. Velik dio zlostavljanja na radnom mjestu preselio se online. Tehnike nadzora koje koriste poslodavci kako bi pratili rad svojih radnika koji rade od kuće dale su zlostavljačima nove alate kojima mogu prijetiti, zastrašivati i zlostavljati radnice (i radnike). Rad od kuće nije siguran za one kojima prijeti nasilje u obitelji. Također, udar pandemije na osobni dohodak mnoge je žene učinio ranjivima i žrtvama ekonomskog ucjenjivanja i zlostavljanja.

Trend rada od kuće nastavit će se i nakon pandemije Covid-19, a nedostatak učinkovitih mehanizama za sprečavanje i rješavanje problema zlostavljanja i nadzora putem interneta prijeti dodatnom porastu nasilja.

Kako bi suzbili nasilje nad ženama na radnom mjestu, uključujući i ovu novu prijetnju, SSSH je danas, 25. studenoga, ponovno uputio zahtjev Vladi RH za hitnih pokretanjem postupka ratifikacije nove konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada koja bi obvezala Hrvatsku na prevenciju i rješavanje problema nasilja u svijetu rada, uključujući online uznemiravanje i zlostavljanje. Podsjećamo da je SSSH tražio ratifikaciju konvencije još prije godinu dana. Tada smo iz Ministarstva rada dobili odgovor kako će za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem EU jedna od točaka dnevnog reda na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) biti i odluka o ovoj Konvenciji na temelju koje će Hrvatska pristupiti daljnjim aktivnostima vezanim uz njenu ratifikaciju. Međutim, u međuvremenu se nije ništa dogodilo.

Konvencija br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, , usvojena je na 108. zasjedanju Međunarodne konferencije rada u lipnju 2019., a potporu joj je tada i cijela hrvatska delegacija, uključujući i Vladu RH. Radi se o prvom međunarodnom radnom standardu koji se bavi nasiljem i uznemiravanjem u svijetu rada.
Konvencija potvrđuje da svi imaju pravo na rad i radno okruženje bez nasilja i uznemiravanja. Konvencija se temelji na širokom konceptu „svijeta rada“ i vodi računa o činjenici da se današnji rad ne odvija uvijek na fizičkom radnom mjestu odnosno tijekom rada i u prostoru poslodavca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.