ISTRAŽILI SMO: Prijeti li Čazmancima radioaktivni gromobran?

31. prosinca 2005. godine bio krajnji rok do kojega je u Hrvatskoj trebalo ukloniti sve radioaktivne gromobrane, to nije učinjeno, pa je i danas, neke procjene govore, nekoliko desetina tih uređaja velika potencijalna prijetnja za zdravlje ljudi koji bi nekontrolirano mogli biti izloženi njihovu ionizirajućem zračenju.

Čazmancima je svojedobno prijetila opasnost od jednog radioaktivnog gromobrana koji je bio postavljen na zgradu bivšeg Samplasta koji je otišao u stečaj. Tvornica u kojoj su se nekada proizvodile šprice i ostala medicinska plastika mijenjala je tijekom godina vlasnike, djelatnost ali i imena. Čazmancima je poznata i kao Instrumentarija, Plam, Mediplast, …unazad nekoliko godina Samplast, da bi zadnjih godina u njoj svoju djelatnost obavljala tvrtka Aurora promet d.o.o.

No, prije nego odgovorimo na pitanje prijeti li Čazmancima ionizirajuće zračenje  radioaktivnog gromobrana s krova tvornice, upoznat ćemo vas ukratko što su to radioaktivni gromobrani i zašto su opasni.

Prenosimo dio teksta objavljenog na doktorehitno.com.

 „Radioaktivni izvori koji se nalaze u radioaktivnim gromobranima predstavljaju najveću homogenu grupu radioaktivnih izvora u Hrvatskoj  za koje postoji mogućnost javnog izlaganja pojedinih stanovnika ionizirajućem zračenju. Radioaktivno zračenje ionizira zrak iznad gromobrana čime se povećava vodljivost zraka, pa se tako usmjerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mjestu. Ionizirajuće polje radioaktivnog gromobrana prostire se u promjeru od 300 metara iznad gromobrana, a kako ima oblik stošca okrenutog nagore ne djeluje na prizemne slojeve. Stvarna opasnost od radioaktivnog gromobrana, uslijed karakterističnog dizajna, postoji tek kada dođe do pada ili neovlaštenog i nestručnog uklanjanja. U slučaju pada pojedinog gromobrana Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, uz potporu stručno tehničkih servisa, isti u što kraćem roku uklanja i privremeno zbrinjava na odgovarajući i siguran način. Ukoliko se gromobrani nalaze na izvornim lokacija opasnosti nema. Ukoliko dođe do pada ili namjernog nestručnog uklanjanja takvih gromobrana tada postoji opasnost od prekomjernog ozračenja osoba koje se nalaze u neposrednoj blizini. Razina opasnosti (odnosno prekomjerna izloženost ionizirajućem zračenju) ovisi o vrsti i starosti izvora i duljini zadržavanja u blizini gromobrana, a u ekstremnim slučajevima može biti značajna“, pojašnjava ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Saša Medaković. Ovi gromobrani koristili su se u svijetu skoro 100 godina. U Hrvatskoj su ugrađeni između 1970. i 1990. U svijetu ih je, prije odluke o uklanjanju bilo oko 100.000 komada.“

U istraživanje o radioaktivnim gromobranima u Gradu Čazmi krenuli smo putem saznanja kojeg smo dobili od čitatelja koji je bio upoznat sa činjenicom da je na zgradi bivšeg Samplasta bio svojedobno postavljen radioaktivni gromobran. Zabrinut zbog poprilično velikog broja Čazmanaca, njegovih prijatelja i poznanika koji su oboljeli od karcinoma i straha da je za to možda odgovoran upravo radioaktivni gromobran, a kako nije dobio odgovore od institucija, obratio se nama da pokušamo doći do nekih relevantnih podataka.

Prvo smo se obratili direktoru tvrtke Aurora promet Milanu Miličeviću koji nam je odgovorio kako je radioaktivni gromobran uklonjen  krajem 2003. godine, a da je novi gromobran postavljen 2004 g. nakon postavljanja kosog krova. Napomenuo je i da je tvrtka Aurora promet preuzela  proizvodnu halu od Samplasta u stečaju početkom 2015. godine.  Kao dokaz o uklanjanu i zbrinjavanju gromobrana koji je provela tvrtka Ekoteh dozimetrija poslao nam je i račun kao dokaz.

RAČUN ZA UKLANJANJE RADIOAKTIVNOG GROMOBRANA

Nekoliko dana morali smo čekati i podatke o novom gromobranu koji je postavljen 2004. godine, a riječ je o  gromobranu  SATELIT + TIPA ESE 6000/60 , proizvođača DUVAL MESSIEN.

Projekt je izradila tvrtka MINERVA D.O.O iz Požege , a suglasnost je dala Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska.

Podatke o gromobranu možete pogledati OVDJE.

GromobranN  SATELIT + TIPA ESE 6000/60 , proizvođača DUVAL MESSIEN koji je postavljen nakon demontaže radioaktivnog gromobrana 2004.godine

Za svaki slučaj provjerili smo i u tvrtki Ekoteh dozimetrija jesu li, kako je navedeno u računu iz 2003., demontirali i zbrinuli radioaktivni gromobran iste godine. Direktor Ekoteh dozimetrije Davor Kožuh nam je potvrdio da je posao odrađen kako je navedeno u računu.

Ovim putem zahvaljujemo se direktorima Aurore promet Milan Miličeviću i Ekoteh dozimetrije Davoru Kožuhu na dostavljenim podacima kako bi se umirila javnost i doznala istina o mogućem izvoru ionizirajućeg zračenja nedaleko od samog centra Čazme.

No, ostaje činjenica da je zadnjih godina povećan broj oboljenja od karcinoma u Čazmi. Razlog ipak treba tražiti na drugom mjestu, ovako smo bar jedan izvor nezdravog zračenja eliminirali. Koliko su za ljudski organizam „zdrava“ zračenja antena s čazmanskog vodotornja i ostalih repetitora za mobilnu telefoniju i internet još nije u potpunosti poznato. I o tome postoje različita istraživanja, no ni jedno do sada nije dalo točne podatke koliko nam to šteti ili ne. Možemo se samo nadati da kroz nekoliko desetljeća  svi nećemo imati zdravstvenih problema od tih antena koje su nam postavljene iznad glava u svim gradovima i naseljima.