HGSS-Stanica Bjelovar bogatija za pick-up vozilo, donaciju županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode

Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije Zlatko Barila, u prisustvu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, uručio je ključeve pick-up vozila koje je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja-Stanici Bjelovar darovala županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Riječ je o vozilu namijenjenom za potrebe potražnih timova Hrvatske gorske službe spašavanja-Stanice Bjelovar, jednom od ukupno 5 vozila s kojima raspolaže HGSS Stanica Bjelovar i koje će biti od velikog značaja u njihovu svakodnevnom radu.

“Ovakve donacije su nam jako važne s obzirom da si većinu takvih stvari ne možemo financirati iz vlastitog proračuna, a imamo veliku potrebu i za npr.ovakvim vozilom čija je prvenstvena namjena da bude na raspolaganju našim potražnim timovima koji idu u ispomoć Stanicama diljem Hrvatske. Takvo vozilo u kojem se mogu prevesti i potražni psi i ljudi je nama od jako velike važnosti“, rekao je Dalibor Pleskalt, tajnik HGSS-a Stanice Bjelovar.

Unutar tima koji ima 24 člana, HGSS- Stanica Bjelovar ima 8 licenciranih gorskih spašavatelja, 1 instruktora HGSS-a, 2 voditelja potražnih pasa i 4 potražna psa, kao i potrebnu opremu za rad.

„Psi nas svojim lajanjem zovu i na taj način označavaju mjesto gdje se nalazi osoba koju tražimo. Donacija ovoga vozila bit će nam vrlo korisna stoga što puno putujemo na treninge i svakodnevno vježbamo“, naglasila je Jasmina Štimac, instruktorica za treninge s psima.

Kada je riječ o aktivnostima u kojima su ove godine sudjelovali, treba istaknuti tri potražne akcije na području naše županije te nekoliko njih izvan županije, a odradili su i dežurstvo u Paklenici.

Također, bili su aktivno uključeni i u borbu protiv pandemije koronavirusa i to na način da su od početka pandemije pa do 15.lipnja kontrolirali provođenje mjera te dostavljali zaštitnu opremu  za potrebe Stožera civilne zaštite BBŽ i ustanova čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

Trenutno su aktivni i na projektu izgradnje i opremanja svog sjedišta u naselju Mlinovac nedaleko od Bjelovara koje je u završnoj fazi. Također, zanovili su i veliki broj opreme, a njihovi članovi školuju se i pripremaju za nazive gorskog spašavatelja.

Rad HGSS-a Stanice Bjelovar podupire i Bjelovarsko-bilogorska županija i za tu namjenu sredstva su se s godinama povećavala tak da ove godine iznose 70 tisuća kuna.

„Bjelovarsko-bilogorska županija i ja kao župan podupiremo HGSS- Stanicu Bjelovar. Mi smo ove godine osigurali 70 tisuća kuna za tu namjenu, što je najviše do sada. No, HGSS Stanica Bjelovar trebala je i jedno vozilo koje im je predano, a koje je do sada bilo u vlasništvu naše Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ. Njima je to potrebno i za potražne pse i vrlo su zadovoljni s ovim što su dobili. Suradnja je to koja pokazuje da se na one koji ovdje rade, a to su sve volonteri koji su se iskazali i u vrijeme korone, moglo uvijek računati, bili su aktivni u nizu stvari vezanih uz prevenciju pandemije korone. Na ovaj način im zahvaljujemo i računamo na njih i ubuduće“, naglasio je župan Damir Bajs.

Izvor: bbz.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.