BJELOVAR: Vijećnici odlučili – ukida se porez na potrošnju!

Na 28. sjednici Gradskoga vijeća Grada Bjelovara, koja je održana on-line u ponedjeljak, 16. studenoga 2020., vijećnici su većinom glasova izglasali niz mjera za pomoć ugostiteljima u vrijeme pandemije.
Nakon čak 12 godina, koliko je bio na snazi, ukinut je porez na potrošnju što je Grad Bjelovar svrstalo među rijetke gradova u Hrvatskoj koji nemaju više nijedan gradski porez. Porez na potrošnju do sada je bio 3%, a u gradsku se blagajnu radi njega slijevalo više od milijun kuna na godinu.
Također, dizanjem ruku, vijećnici su bjelovarskim ugostiteljima odobrili i sufinanciranje 50% od ukupnog troška za nabavu grijalica za terase, odnosno najviše do 3.000,00 kuna bez PDV-a. Ugostitelji su tako oslobođeni i plaćanja poreza na korištenje javne površine Gradu Bjelovaru za terase, sve do 30. lipnja 2021., a Grad će za 50% sniziti i cijenu zakupa za kućice i štandove u vrijeme održavanja gradskih manifestacija.
Mjere za pomoć ugostiteljima nisu prve koje je Grad osmislio kako bi pomogao gospodarstvu na svom području. Podsjetimo, još u ožujku, donesen je paket mjera za poduzetnike. Najviše odjeka u javnosti imalo je zasigurno ukidanje prireza nakon gotovo 20 godina, a nitko od gospodarstvenika za vrijeme izolacije, kada je sve bilo zatvoreno, nije dobio nijedan račun od Grada Bjelovara.

  • Sve ove mjere gradsku blagajnu će stajati oko 10 milijuna kuna. Iako se radi o velikoj svoti, smatramo da je takav potez bio potreban jer bez privatnog sektora, bez malih poduzetnika i obrtnika, ugostitelja, nema ni javnog sektora, nema ni Bjelovara. U vremenima krize važno je stati uz ljude, širiti optimizam i poruku da nam je stalo – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na sjednici Gradskoga vijeća.
    Sve potvrđene odluke na posljednjem Gradskom vijeću, u Bjelovaru će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2021.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.