Otvoreno pismo zamjenici bjelovarsko-bilogorskoga župana – Brajdić: Predočite nam brojke!

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika reagirao je na nedavan istup zamjenice župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojane Hribljan u kojemu govori kako Županija daje više novca za kulturu grada od samoga Grada Bjelovara. Reakciju prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo Hribljan,
kao zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, u članku na informativnom portalu Bjelovar info, 30. listopada 2020., izjavili ste da je ovaj put Županija dodijelila više novca nego Grad Bjelovar za pomoć bjelovarskim udrugama, posebice onima u kulturi. Zaista mi ne pada na pamet komentirati neprovjerene podatke, kao što to mnogi čine, ali čestitam što je i Županija konačno, kako Vi kažete, financirala rad udruga u kulturi. Volio bih da je to istina pa da i dajete više od samoga Grada jer sve te udruge su u zajedničkom interesu s obzirom da se ne nalaze samo na području Bjelovara, već i na području županije. 
Nažalost, Vaše tvrdnje baš i nisu istinite. Budući da u članku nisam nigdje pročitao konkretne brojke, zamolit ću Vas da ih predočite radi javnosti i istine. Ja ću samo podsjetiti da je Grad Bjelovar ove godine financirao i uložio u obnovu Doma kulture, najveću kulturnu građevinu u gradu, 17,5 milijuna kuna. Pri tome nisam nigdje naišao na članak o tome kako je Županija ponudila pomoć jer ipak se radi o kulturi. Niti slova. Činjenica je i da tu vrijednu građevinu ne koristi samo Grad Bjelovar ni njegove udruge, a i godinama je bila dom Glazbenoj školi kojoj je osnivač upravo Županija. 

S druge strane, za tu istu Glazbenu školu, koju Županija gradi već gotovo desetljeće, a gradnja još nije ni započela, Grad Bjelovar je ustupio zemljište vrijedno milijun kuna. Da ne shvatite krivo, drago nam je da je Grad Bjelovar mogao u tome sudjelovati i pomoći jer Glazbena je od velike važnosti za sve nas. No, sitnice čine razliku i vrijeme je da kažemo kako stvari stoje. 

Što se tiče konkretnih pokazatelja u kulturi, financiranje udruga u kulturi u 2019. godini u Bjelovaru ukupno je iznosilo 1.375.245,00 kn, dok su u 2020. udruge na tom području financirane s 1.265.000,00 kn.
Što se tiče sporta, kojega isto tako spominjete, podsjetit ću da u rukometu u Bjelovaru igramo najviši rang natjecanja u muškoj i ženskoj kategoriji, a to isto tako iziskuje financijska sredstva Grada, te imamo izvrstan odnos sa svim klubovima. Obnovili smo rekreacijski park Borik i Gradske bazene, koji su izuzetno važna mjesta u gradu što se tiče razvoja sporta i poticanja građana, posebice djece, na različite oblike aktivnosti. U Bjelovaru s ponosom ističemo sve klubove i sportove od taekwondoa, gimnastike, atletike, do aktivnosti koje pruža udruga Mali olimpijac te svih drugih, malih sportova, kako ih Vi nazivate, a koje podržavamo. U sportu radimo danas nešto što je odavno trebalo napraviti – novu atletsku stazu i novi Gradski stadion, koji će imati uvjete za 2. HNL i na kojemu može igrati bilo koji nogometni klub iz Bjelovara. Cijenimo i vrednujemo rezultate te djecu koja treniraju. 
Naravno da nije idealno i uvijek ima nezadovoljnih jer nemamo vreću punu novca. No, kada ste nas već prozvali, volio bih konkretno doznati kako to Županija pomaže sport u Bjelovaru, u bjelovarsko-bilogorskom središtu, da bude još bolji?
S poštovanjem, 
Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.