Izniman interes za edukaciju znakovnog jezika u Bjelovaru

Socijalna zadruga Pružimo ruke i Udruga osoba oštećena sluha BBŽ pokrenuli su u Bjelovaru edukaciju znakovnog jezika.

Kako je rekla Marina Balenović iz Udruge osoba oštećena sluha gluhim i nagluhim osobama je važno da se u zajednici proširi upotreba znakovnog jezika jer je to prirodan način komunikacije između osoba s oštećenim sluhom.

– Jako mi je drago da postoji veliki interes mladih da uče znakovni jezik i vjerujem da će to u budućnosti dobro doći svima u zajednici – kazala je Balenović.

Dolaskom pandemije koronavirusa gluhe i nagluhe osobe imaju velikih problema u svakodnevnoj komunikaciji, o čemu se vrlo malo govori:

– Drago mi je da mogu reći da javnost prepoznaje taj problem i da ljudi koji su upućeni, iako ih malo ima, zanju da osobe koje slabo čuju mogu tražiti i treba im omogućiti da, naravno uz mjeru distance, razgovaraju bez maske – kaže Balenović.

Đurđa Adlešić

Đurđa Adlešić je dodala kako su u Socijalnoj zadruzi Pružimo ruke pri pokretanju projekta edukacije znakovnog jezika bili vrlo malo svjesni potrebe za ovakvom edukacijom:

– Postoje situacije kad nije moguće čitati s usana, kad je potrebna i neka druga komunikacija. Obrazovanje i ovo školovanje koje mi provodimo je prije svega namijenjeno onima koji će raditi s osobama oštećenog sluha. Interes se pojavio i u redovima turističkih vodiča ali i građana koji iz nekih svojih razloga žele znati taj jezik. Ja sam sigurna, s obzirom da sam impresionirana odazivom i ljudima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske da je to projekt kojeg treba nastaviti – kazala je Adlešić.

Edukacija znakovnog jezika je privukla brojne zainteresirane polaznike kojih će biti dvadesetak, a dolaze i iz okolnih gradova i županija. Jedna od polaznica je i Magdalena Krapac, medicinska sestra iz Virovitice koja je na drugoj godini sestrinstva na bjelovarskom Veleučilištu:

– Za program sam se odlučila jer me znakovni jezik zanima i prije nekog vremena sam radila u jednoj poliklinici gdje su bile osobe oštećena sluha i radeći s njima zainteresirao me znakovni jezik. Lakša je komunikacija s pacijentima koji imaju oštećeni sluh ako znate znakovni jezik – rekla je Magdalena Krapac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.