U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošle godine prikupljeno 5 841 doza krvi

25. listopada se u Hrvatskoj obilježava Dan dobrovoljnjih darivatelja krvi, a povodom ovog dana i Županijsko društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije je čestitalo svim darivateljima ove dragocjene tekućine njihov dan kazala nam je ravnateljica Društva Melita Lozina:

– Prisjetili smo se svojih najvjernijih članova Crvenog križa, a to su dakako dobrovoljni darivatelji krvi. Putem društvenih mreža, prvenstveno putem web stranice županijskog Crvenog križa svima smo čestitali njihov dan i poželjeli im puno zdravlja. Poručili smo im i da se veselimo njihovom dolasku i druženju u nekim budućim akcijama što organiziranim, a što vanrednim – kaže Lozina.

Prošle godine je na županijskom području prikupljeno 5 841 doza krvi, a u toj brojci prednjači Društvo Crvenog križa Bjelovar sa  2 880 doza, 1 789 doza prikupilo je Društvo Crvenog križa Daruvar, 468 je prikupljeno u Garešnici, 397 u Grubišnom Polju i 307 u Čazmi.

– To su brojke kojima su nekome male, a nekome velike. Mi smo u Crvenom križu u pravilu uvijek zadovoljni  rezultatima. U svakom slučaju pozivamo iznova na akcije dobrovoljnog darivanja krvi, nove ljude, mlade ljude i  ljude koji su malo neodlučni. Treba skupiti hrabrost i odvojiti dvadesetak minuta slobodnog vremena i malo dobre volje i to u konačnici bude dobro. Nakon što date krv osjećaj je vrlo poseban što mogu reći i iz svog osobnog iskustva. I ovim putem pozivam sve koji su neodlučni da se svakako u svom Crvenom križu raspitaju za termin dobrovoljnog darivanja krvi – rekla je Lozina.

Krv je još uvijek tekućina koju znanstvenici nisu uspjeli proizvesti umjetnim putem, već se dobiva jedino putem dobrovoljnog darivanja krvi. Prilikom darivanja krvi, darivatelji ujedno provjeravaju i svoje zdravlje, a svakako treba pohvaliti i one darivatelje koji su krv dali nekoliko desetaka puta:

– Ove godine na području Bjelovarsko-bilogorske županije imamo devet žena sa 35 darivanja krvi i dvije sa 55 darivanja. Kod muških s 50 darivanja imamo šezdeset darivatelja, sa 75 dvadeset i dvoje, sa 100 jubilarnih darivanja imamo pet darivatelja krvi i sa 125 imamo dvoje darivatelja. Ja koristim priliku da svima njima čestitam, oni su na neki nači najvjerniji članovi Crvenog križa. Oni su humanisti I domoljubi u pravom smislu te riječi i ja mogu samo poželjeti da se krug dobročinitelja svakim danom sve više širi kaže Lozina.