Bjelovarske osnovne škole putem Školske sheme voća, povrća i mlijeka imat će priliku nabavljati svježe proizvode od lokalnih proizvođača

Grad Bjelovar prvi je u Hrvatskoj uveo da domaći poljoprivredni proizvođači, njih tridesetak, dostavlja svoje domaće proizvode u školske kuhinje kako bi djeca imala domaće i svježe voće i povrće. Priča Bjelovarskog doručka je zaživjela i dobila svoj nastavak. Naime, po prvi put sve bjelovarske osnovne škole putem Školske sheme voća, povrća i mlijeka, koje provodi Republika Hrvatska, imat će priliku nabavljati  svježe proizvode od lokalnih proizvođača.

Naime, poljoprivredni proizvođači udruženi u braniteljsko-socijalnu zadrugu „Bilogorska košara“ registrirali su se pri Ministarstvu poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te su time osnovne škole dobile mogućnost izabrati upravo njih za svoje dobavljače.

– Na taj način Grad Bjelovar svojim poljoprivrednim proizvođačima osigurava plasman poljoprivrednih proizvoda. Danas imamo sa Bjelovarskim doručkom i Školskom shemom voća i povrća pedesetak poljoprivrednih proizvođača koji izravno dostavljaju svoje proizvode u škole i vrtiće – kaže zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić.

U zadruzi „Bilogorska košara“ djeluje dvadeset proizvođača, a cilj rada zadruge je pomoći malim proizvođačima kaže zadrugar Nenad Horvat:

– Bit svega je da se proizvodi s našeg područja plasiraju i neka to bude vodilja svima u Hrvatskoj u svim gradovima i općinama da prate taj trend kako treba  raditi, staviti politiku u stranu i okrenuti se ljudima.

Grad je proizvođačima bio logistička potpora pri udruživanju i osnivanju zadruge, a  želja je bila pokazati da udruženi bjelovarski proizvođači mogu plasirati svoje proizvode i da su zajedno jači dodaje Brajdić:

– Grad Bjelovar nije tu da dijeli novac šakom i kapom. Vidjeli smo kako to završava kada se u RH dijele poticaji bez kontrole. Grad Bjelovar ima poticaje za poljoprivredu ali su oni strukturirani i ne dijele se šakom i kapom. Grad Bjelovar je tu da osigura plasman poljoprivrednih proizvoda naših proizvođača i da proizvođačima bude partner – zaključio je Brajdić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.