Bugarska delegacija u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – dogovorena suradnja sa županijom Gabrovo

U službenom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravila je  županica bugarske županije Gabrovo Nevena Petkova i veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genka Georgieva. Tom prilikom održan je radni sastanak s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom sa suradnicima te predstavnicima HGK-Županijske komore Bjelovar i Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije.

Županija Gabrovo i Bjelovarsko-bilogorska županija imaju niz sličnosti, a time i mogućnost gospodarske ali svake druge suradnje.

– Budući da je županija Gabrovo uspješna u povlačenju EU sredstava prilka je da zajedno napravimo još jedan iskorak. Oni su prvi po povlačenju sredstava u Bugarskoj, a mi smo treći u Hrvatskoj – rekao je župan Damir Bajs:

– Ono što želimo je suradnja na tom polju. Suradnja naših regionalnih razvojnih agencija, ali i suradnja gospodarstva. Ono što je dogovoreno su online razgovori koji će se provesti između naše gospodarske komore i njihovih komora i naravno između naših razvojnih agencija uključujući i nas iz politike. Mislim da bez obzira na ovu situaciju pandemije korone moramo i dalje otvarati mogućnost suradnje posebice u ovom novom proračunskom razdoblju Europske unije – kazao je župan Bajs.

Za županiju Gabrovo kaže se često da je srce Bugarske, ne samo zbog zemljopisnog položaja već i zbog gospodarske, kulturne i obrazovne sfere. U zadnje vrijeme napravili su   velike korake u području IT tehnologije za  koju očekuju će im dati prilike za bolji razvitak. Vode velikog računa o ekologiji i obrazovanju kako bi školovali stručnjake koji će razvijati ekonomiju, a otvoreni su i  za ulaganja,  kazala je županica Petkova i dodala:

– Županija Gabrovo je ovog mjeseca dobila jedno prestižno priznanje Europske komisije, Europski zeleni list. Akcent stavljamo na razvoju energetike, prometa i ekologije. Budući da smo dobili ovu nagradu još više ćemo se truditi na razvoju ekologije. Zahvaljujem županu na toplom dočeku i pozivu da dođemo ponovno i nadam se dobroj suradnji – zaključila je Petkova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.