Proglašeni najbolji županijski EU projekti u zemlji

Pod posebnim epidemiološikim mjerama u utorak su u Zagrebu proglašeni pobjednici velikog izbora za najbolji EU projekt kojeg su organizirali portal zupan.hr u suradnji sa Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U finale izbora plasirao se 21 projekt, a peteročlani žiri izabrao je četiri najbolja, po jedan u svakoj od propisanih kategorija.

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt STEMpatičan Virovitičko-podravske županije. Drugo mjesto unutar te kategorije osvojio je projekt Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti koji se provodio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i čiji je nositelj Steinbeis-Europa-Zentrum iz Njemačke. Treće mjesto odnio je projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije Zagrebačkoj inovacijskog centra (ZICER).

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjedu je odnio projekt NewLight čiji je nositelj REGEA-e (Regionalna energetska zajednica sjeverozapadne Hrvatske), a koji se provodio u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Drugo mjesto pripalo je projektu Varaždinske županija – Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav. Treće mjesto je pak pripalo projektu Povijest na zrnu soli kojem je nositelj Općina Ston i provodio se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobjeda je pripala projektu Primorsko-goranske županija Mala barka 2, koji je ujedno bio drugoplasiran po ocjeni publike. Slijedi ga na drugom mjestu projekt Istarske županije Blue Kep. Na trećem mjestu je unutar ove kategorije projekt Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, projekt Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona (BiH), a kojem je nositelj Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle. Inače, taj je projekt bio i po glasovima javnosti treći.

U kategoriji Doprinos poduzetništvu pobjednik je projekt Održivi rast i razvoj malih i srednjih tvrtki s naglaskom na kulturne i kreativne industrije čiji je nositelj Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije­­­­­, a drugo je mjesto osvojio projekt Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije PISMO, koji je pak bio uvjerljivi pobjednik od strane publike.

Projekt PISMO je pak odnio pobjedu kao najbolji od svih 21 od strane javnosti.

U sastavu stručnog peteročlanog žirija bila su dva predstavnika Hrvatske zajednice županija (Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije, i Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije), predstavnica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), te predstavnici projekta Župan.hr (Zdravko Ivić) i Hanza Medije (Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije).

Čitav projekt za cilj ima pojačavanje svijesti o važnosti i potencijalu EU projekat u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Hrvatske.

Izvor: zupan.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.