Danas se po prvi put obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove godine obilježava se prvi puta.

Jučer je na Trgu bana Josipa Jelačića održana gerilska akcija tijekom koje je postavljeno 100 invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Republici Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima. Neke od poruka koje su se mogle pročitati su:

„Dva sina sam naučila hodati držeći ih za ruke. Kćer ne mogu. – Katica K. (35 godina)“

„Plešivica, Bjelolasica, Papuk, Medvednica.. Sve sam ih prepješačio. Nisam stigao na Dinaru. – „Sven (31 godina)“

„Bila sam prvakinja škole u krosu. – Dora I. (14 godina)“.

Danas, na sam prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa će se na deset lokacija diljem Hrvatske (Zagreb, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod, Rijeka, Pula, Zadar, Gospić, Split i Dubrovnik) dijeliti letci kojima se upozoravaju građani na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nevezanje pojasa te prekoračenje brzine.

Također, bit će postavljena i povelja na koju će se građani imati priliku potpisati i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu te će im se prigodno pokloniti bedž.

Posebna aktivnost namijenjena je učenicima srednjih škola, osobito učenicima četvrtih razreda koji će uskoro postati vozači te će im biti podijeljeni letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila. Isto tako, u zagrebačkim srednjim školama svoj doprinos dat će i hrvatski influenceri: Antonija Stupar Jurkin, Ella Dvornik, Juraj Šebalj i Ivan Šarić koji će svojim angažmanom pružiti podršku ovom projektu, ali i potaknuti buduće mlade vozače na odgovorno i savjesno ponašanje.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.