Otvoren 3. Amadeus fest u Bjelovaru odličnim koncertom u katedralnoj crkvi Sv. Terezije Avilske

Odličnim nastupom Zagrebačkog kvarteta otvoren je treći međunarodni festival komorne glazbe u Bjelovaru pred popunjenom Katedralom u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

U petak 16. listopada, svečano je otvoren 3.Amadeus fest u Bjeovaru, međunarodni festival komorne glazbe koji je svojom kvalitetom, unatoč epidemiji krona virusa i otežanim uvjetima, pokazuje visoku umjetničku razinu. Uvodnu riječ govorila je gđa Marijana Kranjec koja je naglasila važnost festivala za kulturni život grada Bjelovara i za daljnji razvoj glazbene umjetnosti a naglasila je da Bjelovar na ovaj način još jednom dokazuje da je jedno od kulturnih središta kontinentalne Hrvatske. Nakon nje, o programu Festivala govorio je umjetnički ravnatelj Aleksandar Jakopanec koji je predstavio tri koncerta iz službenog programa. Na njima će uz Zagrebački kvartet, oboistu Daria Golčića na prvom koncertu na slijedeća dva nastupiti posebno sastavljeni Festivalski ansambli u kojima sviraju glazbenici porijeklom iz Bjelovara zajedno sa svojim kolegama iz najznačajnijih ansambala u zemlji i inozemstvu. Oni će izvoditi djela Wolfganga Amadeusa Mozarta ali i druge kompozicije u kojima će publika zasigurno uživati. Također, naglasio je da i popratni program znači puno za festival, a u tom dijelu će se održazi radionice za djecu pod vodstvom profesorice Vande Novoselac i vrlo posjećeni promenadni koncerti u Glazbenom paviljonu na središnjem trgu. Nakon svečanog otvaranja, nastupio je Zagrebački kvartet uz gostovanje oboe u rukama fantastičnog Daria Golčića. Oni su u prvom dijelu koncerta izveli Wolfganga Amadeusa Mozarta, Kvartet za obou, violinu, violu i violončelo u F-duru, K. 370/368b a u drugom dijelu koncerta Ludwiga V. Beethovena, Gudački kvartet br. 12 u Es duru, Op. 127. Katedrala je bila popunjena u skladu sa epidemiološkim mjerama, publika je pri ulazu popisana, mjerila se temperatura, nosile maske i držao se razmak ali to nje utjecalo na oduševljene reakcije i dugotrajni pljesak fantsičnim izvedbama glazbenika. Oni koji nisu mogli pratiti koncert u živo imali su priliku gledati ga na Internetu na prijenosu u živo.

Nakon koncerta održan je i razgovor sa umjetnicima na kojem je publika imala priliku upoznati ih i iz drugih perspektiva i doznati više pojedinosti o njihovim karijerama i njima samima.

U ime grada Bjelovara, pokrovitelja Amadeus festa, svečanom otvaranju i koncertu nazočila je zamjenica gradonačelnika gđa Valna Bastijančić Erjavec, a sve nazočne je nakon koncerta pozdravio monsinjor, Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko – križevački, koji je naglasio da je ovaj Festival jako važan za kulturni identitet grada. Zahvalio se glazbenicima na nadahnutom muziciranju, pozdravio sve nazočne kao i one koji sve to prate preko video prijenosa te naglasio da se veseli budućim festivalima s nadom da će do tada okolnosti održavanja biti potpuno normalizirane.