Županija uložila 730 tisuća kuna u medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja u Čazmi

Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubice Čaić danas je obišao medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja u Čazmi u koji je uloženo 730 tisuća kuna.

Pacijenti koji gravitiraju Domu zdravlja u Čazmi sada mogu u bilo koje vrijeme dobiti svoj nalaz i izvaditi krv u hitnim slučajevima, naravno u radno vrijeme laboratorija kaže magistar Velimir Belčić:

– Danas je baš pedijatrica poslala jedno dijete, ja sam primio uzorak iza 10:30 tako da se u svakom trenutku u tijeku radnog vremena hitni uzorak može poslati u laboratorij i na zahtjev liječnika, on će dobiti nalaz u najkraćem mogućem roku.

Čazmanski laboratorij dodatno je opremljen novim biokemijskim uređajem vrijednim 388 tisuća kuna, hematološkim uređajem vrijednim 195 tisuća kuna, uređajem za proizvodnju čiste vode vrijednim 22 tisuće kuna. Nabavljen je novi koagolumetar vrijedan 24 tisuće kuna, nadograđen je informatički sustav i kupljena nova informatička oprema u što je uloženo 50 tisuća kuna, a dodatnih 50 tisuća je uloženo i u preuređenje prostora kako bi se nova medicinska oprema mogla pustiti u rad.

– Nabavili smo novu sofisticiranu opremu kakvu imaju sve klinike i bolnice kako bi pacijenti koji gravitiraju ovom laboratoriju dobili brzu uslugu i što promptniji i točniji dijagnostički nalaz. Nalaze pacijenti dobe odmah, one na primarnoj razini, one koje Dom zdravlja ima ugovorene s HZZ-om – kazala je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.

Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs podsjetio je kako je putem projekta „Za zdravlje BBŽ“ u čazmanski Dom zdravlja bilo uloženo 2,5 milijuna kuna, što europskih, što županijskih sredstava, a ovo je novo ulaganje u medicinsko-biokemijske laboratorije u Čazmi, Garešnici i Grubišnom Polju. Opremanje laboratorija u Čazmi je bilo prvo u nizu:

– Nova aparatura vrijedna 730 tisuća kuna. Ulaganja Županije i Doma zdravlja u ispostave je preko 3,5 milijuna kuna, ali ono što smo dobili je da nitko više ne mora ići izvan svog Doma zdravlja. To znači da će se sve pretrage obavljati ovdje. Ne samo da će građani moći dati krv ovdje nego i kod svojih doktora opće prakse koji će je onda proslijediti prema ovom laboratoriju. Najveći iznos ulaganja je vezan uz opremu, ali je i dobar dio sredstava vezan uz kompjutersku opremu koja omogućava komunikaciju na način da građani ne moraju nikuda ni ići nego samo do svog doktora opće prakse koji mu je najbliži – rekao je župan Bajs.

Kako je u zadnje vrijeme upravo ta komunikacija između laboratorija i doktora opće prakse bila relativno loša jer svi nalazi nisu stizali doktorima, nadajmo se da je to vrijeme iza nas, a zbog čega je bilo problema u dostavljanu nalaza između laboratorija i doktora u čazmanskom Domu zdravlja pojasnio je magistar Belčić:

– Mi u sustavu vidimo da je nalaz poslan i ne možemo ga dva puta poslati. U zadnje su vrijeme bile smetnje u CEZIH sustavu, ali isto tako svaki liječnik me može kontaktirati i upitati za nalaz ako je hitno. Ja ću drage volje komunicirati s njim o tome.