Online tečaj za trudnice u Čazmi

Dom zdravlja Bjelovarsko bilogorske županije prilagodio se ograničenjima vezanima uz sprečavanje širenja zaraze koronavirusom i tečaj pripreme trudnica organizira online za područja gradova Bjelovara i Čazme.

Na ovaj način zbog novonastale situacije liječnici, patronažne sestre i trudnice prilagođavaju se novom normalnom. Na prvom online tečaju koji je organiziran u Domu zdravlja Čazma trudnice će dobiti informacije o fiziologiji poroda i babinju:

– Teme koje se obrađuju na tečaju su fiziologija poroda i babinja, zaštita zubi trudnica i djece, promjene u trudnoći, prehrana u trudnoći-raspored obroka, preporučene namirnice, energetski unos, poteškoće trudnoće i kako ih ublažiti, svakodnevna higijena, opasnosti u trudnoći, priprema za rodilište, preporuke o sigurnosti, svakodnevna njega novorođenčeta, kupanje, oblačenje, mikroklimatskih uvjeti, prva šetnja, rezanje noktića, preporuke o sigurnosti, dojenje-tehnika, prednosti, izdajanje, vještina koju možemo naučiti osobine novorođenčeta, prvi pregled, Apgar, cijepljenje, prilagodba nakon poroda, novorođenačka žutica, ekološko dojenje, razvoj roditeljske uloge, uloga majke, uloga oca, komunikacija u obitelji, psihološka priprema trudnica za porod suzbijanje straha od poroda, pravni propisi vezani uz rođenje djeteta, prijavljivanje djeteta, prava na naknade i prava roditelja – kazala je patronažna sestra u Domu zdravlja Čazma Tajana Šimić o temama koje su pripremili za tečaj.

Tečaj počinje 19.listopada u 9 h i traje 5 dana po 40 minuta. Da bi sudjelovale sve zainteresirane trudnice moraju se prijaviti telefonski ili mailom.

– Tečaj će se održati online, putem aplikacije ZOOM. Trudnice nam moraju dati svoju mail adresu i prije početka predavanja dobit će link na koji će kliknuti i ući u naš tečaj. Za tečaj u Čazmi sve zainteresirane se mogu prijaviti mailom na patronaza.cazma@ gmail.com ili na telefon 043 772 577 ili 0997033743 – pojasnila je Šimić.

Ljudi sve više prepoznaju važnost trudničkih tečajeva, a one žene i njihovi partneri koji su prošli tečaj i iskusili porod svjedoče da im je tečaj bio od velike pomoći. Kroz tečajeve za trudnice s područja Grada Čazme roditelji se dugi niz godina pripremaju za dolazak prinove u obitelj.

– Tečaj za trudnice u Čazmi je počeo 2003. godine i kontinuitetu traje već 17 godina, postao je prepoznat u našoj sredini i vrlo posjećen kako od trudnica tako i od njihovih partnera. Trudnice na tečajevima dobiju određena znanja o porodu, pripremi za porod, trudnoći, babinju, njezi novorođenčeta i bolje prihvaćaju trudnoću te se bolje snalaze u novonastaloj situaciji, isto tako zbližuju se s nama i mi im u tom vremenu postajemo dio obitelji, smanjuje se i strah od nepoznatoga. Zbog važnosti za sve polaznice drago mi je i da smo u ovim vremenima pronašli način da tečaj ne stane, za što je iznimno zaslužna i naša dr. Marija Čatipović koja se vrlo angažirala i educirala mene i kolegice za online tečaj i daje nam vrlo veliku tehničku podršku svojim znanjem o aplikaciji ZOOM, a pomogla nam je i njezina kći Iva Čatipović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.