Odlagalište otpada u Grgincu do kraja godine trebalo bi biti sanirano – projekt je vrijedan 12,5 milijuna kuna

Europski projekt Sanacija odlagališta otpada „Grginac“ održavanjem početne konferencije kreće napokon u realizaciju.

Projekt sanacije počeo se pripremati u Fondu za zaštitu okoliša od 2015. godine i sada kreće u realizaciju kazala je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain.

– Vrlo nam je drago da se to konačno rješava s obzirom na to da je investicija vrlo velika. Naravno da Općina Veliko Trojstvo nije bila u mogućnosti da to sama isfinancira i da se konačno našao model da se kroz EU fondove sanacija tog odlagališta otpada isfinancira sa 85% i uz pomoć Grada Bjelovara i Općine Veliko Trojstvo i da se to odlagalište otpada zatvori. Rokovi su vrlo kratki jer su vezani sa završetkom ove kalendarske godine, pa radovi do tada moraju biti gotovi. Toplo se nadam da će ta investicija od 12,5 milijuna kuna, od čega je 8,2 milijuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kroz Fond biti na vrijeme na zadovoljstvo svih građana realizirana – kazala je  Košiša Čičin-Šain.

Za realizaciju projekta je ostalo dosta malo vremena na što su utjecale žalbe u postupku javne nabave ali načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić siguran je da će svi radovi biti izvršeni na vrijeme:

– Bilo je nekoliko žalbi, one su nas udaljile od početka radova, ali to je tako, protiv toga se ne može. Ljudi se mogu i trebaju žaliti ali trebaju se žaliti opravdano, a ne neopravdano i produljivati rokove. Sada smo ušli u ovo vrijeme kakvo je, no sve že se to „zbavit’“ – kazao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

Odlagalište otpada u Grgincu Grad Bjelovar koristio je 20 godina podsjetio je zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić i Gradu Bjelovaru je u interesu isto kao Općini Veliko Trojstvo da se sanira:

– Odlaganje otpada počelo je 1970. godine i odlagalo se do 1990. godine na području bivše Skupštine općine Bjelovar. Zahvaljujući Općini Veliko Trojstvo, ali i partnerskom suradnjom s Gradom Bjelovarom konačno se kreće nakon toliko godina u sanaciju odlagališta Grginac – zaključio je Brajdić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.