Županija dala Čazmatransu vjetar u leđa – 13 milijuna kuna za prijevoz osnovnoškolaca

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je s tvrtkom Čazmatrans Nova d.o.o. Ugovor o prijevozu učenika osnovnih škola nad kojima osnivačka prava ima Bjelovarsko-bilogorska županija te aneks Ugovora o prijevozu učenika županijskih osnovnih škola za ovu školsku godinu.

 Vrijednost Ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola za ovu školsku godinu iznosi 10.5 milijuna kuna, dok je  aneks Ugovora u iznosu od 2.7 milijuna kuna koji će se izdvojiti direktno iz županijskog proračuna.

 – Ono što je bilo ključno za ovu školsku godinu je da osiguramo sigurnost za naše učenike, profesore i nastavnike. Jedan od uvjeta je bilo i pitanje prijevoza. Da bi to ostvarili morali smo uvesti dopunske linije, a obzirom da se vrlo često radi dvosmjenski te linije su povisile ukupan iznos koji je već prije utvrđen. U praksi to znači, što se tiče osnovnoškolaca njih 3200, koliko ih imamo u prijevozu na području županije, Ugovor od 10,2 milijuna kuna sada je narastao na gotovo 13 milijuna kuna Aneksom ugovora kojim smo preuzeli plaćanje svih tih linija. Sredstva su ovog trenutka u drugom planu, iako to Županija plaća iz svog izvornog dijela proračuna, bitna je sigurnost naših učenika. Također mi plaćamo 10 milijuna kuna za prijevoz naših srednjoškolaca, također njih 3 000. Mi smo županija koja upravo radi činjenice da smo u jednom dijelu ruralna županija, imamo  veliki broj učenika koji putuju, ali meni je ključno bilo da kroz ovakav način, uz osiguranje sigurnosti učenika, osiguramo i nešto drugo. Početak rada naše tvrtke Čazmatrans. Naime, oni su prestali raditi početkom pandemije, radili su sporadično, a onaj pravi posao s velikim brojem autobusa počeli su raditi kada je krenuo prijevoz učenika. Tih 3 milijuna kuna je dobro za učenike, za njihovu sigurnost, ali dobro je i za financiranje našeg najvećeg prijevoznika u Hrvatskoj, a  naravno i u županiji – rekao je župan Bajs prilikom potpisivanja Ugovora.

Posao prijevoza učenika Čazmatransu znači puno, jer daje neku sigurnost – rekao je Damir Pavlović direktor Čazmatrans prometa uz napomenu kako se tvrtka u ovoj novoj situaciji koja se mijenja iz dana u dan isto tako prilagođava.

– Sve to donijelo je nove troškove koje je župan pristao podmiriti – kazao je Pavlović, a o trenutnom poslovanju je dodao:

– Ono što nas sad izvlači i ono što radimo je prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. Svi prijevoznici u Hrvatskoj su linije reducirali, neke i ukinuli, a voze samo linije na kojima ima putnika. To ide u prilog onom zahtjevu o kojem stalno pričaju prijevoznici, a to je Javna usluga. Zato što nismo potpisali Javne usluge prijevoza danas je dosta stanovnika odsječeno i nemaju mogućnosti putovanja ako nisu srednjoškolci ili osnovnoškolci – kaže Pavlović.

Kako napreduju dogovori s Vladom oko uvođenja Javne usluge pitali smo Pavlovića koji je odgovorio kako se sastanci intenzivno odvijaju, a u planu je idući tjedan sastanak s ministrom Marićem.

– Podaci se polako prikupljaju, a iz tih podataka bi se trebalo doći do nekog financijskog iznosa koliko bi koštala ta Javna usluga – zaključio je Pavlović.