Bjelovarsko-bilogorska županija na vrhu po potrošnji definiranih dnevnih doza lijekova na tisuću stanovnika

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je podatke o  potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj u 2019. godini.

Potrošnja lijekova u Republici Hrvatskoj u 2019. godini iznosila je 1.280,50 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika dnevno, odnosno financijski gotovo 7.65 milijardi kuna. Ukupno povećanje potrošnje lijekova u 2019. godini dnevno  15,9% veće nego u 2018. godini. Ovaj porast potrošnje znatno je viši u odnosu na prosječni porast potrošnje tijekom posljednjih pet godina, u razdoblju od 2015. do 2019. godine, koji je iznosio 6,6%.

Lijekovi koji su imali najveću potrošnju u Hrvatskoj u 2019. su lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav, drugi su lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari, a treći su lijekovi koji djeluju na živčani sustav.

Lijekovi koji su imali najveću financijsku potrošnju prema veleprodajnim cijenama u Republici Hrvatskoj u 2019. godini  su lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori, drugi su lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari, a treći su lijekovi koji djeluju na živčani sustav.

Prema definiranoj dnevnoj dozi na 1000 stanovnika pak najviše se trošio lijek ramipril protiv visokoga tlaka. Na drugom je mjestu acetilsalicilna kiselina (aspirin), a na trećem atorvastatin za snižavanje kolesterola i prevenciju infarkta.

HALMED je objavio i podatke u kojoj županiji je najveća izvanbolnička potrošnja lijekova. Bjelovarsko-bilogorska županija je po tom podatku na prvom mjestu u Hrvatskoj. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je potrošnja definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika 1541,70. Na drugom mjestu je Sisačko-moslavačka županija sa 1530,70, dok je treća Karlovačka sa 1439,58 doza na tisuću stanovnika.

Financijski za lijekove se najviše izdvaja u Gradu Zagrebu, što je bilo i za očekivati zbog najveće naseljenosti, gotovo 930 milijuna kuna, slijede Primorsko-goranska i Zagrebačka županija. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji   u 2019. godini izvanbolnička potrošnja za lijekove iznosila je nešto više od 124 milijuna kuna, a najviše se troše lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav, lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari i na trećem mjestu su lijekovi koji djeluju na živčani sustav.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.